Mastifful Tibetan – vigoare de pe acoperisul lumii

mastiff tibetanMastifful Tibetan este un caine-monument, al istoriei si al maretiei. Aceasta rasa (inca) primitiva a fost dezvoltata cu secole in urma in Tibet. Folosit initial pentru paza gospodariilor si animalelor, Tibetanul inca mai poate fi intalnit in acest rol, dar in acelasi timp poate fi si un excelent si iubitor caine de companie.  Mastifful Tibetan are o multime de calitati, insa nu este un caine pentru oricine. Va atrage respectul si privirile trecatorilor de pe strada, insa daca asta e tot ceea ce va doriti de la un caine, reconsiderati-va decizia asupra rasei.

Tibetanul pe scurt

Cei care au ajuns sa il cunoasca si sa il inteleaga iubesc la acest caine afectivitatea, docilitatea, rabdarea si puterea lui de a intelege. Experienta lui de secole in lucrul cu oamenii l-a facut sa ii inteleaga in moduri foarte sofisticate.

Este un caine muncitor, protector cu familia, neinfricat si extrem de loial. Talia sa uriasa il recomanda pentru un caine de paza, iar sute de ani de reproducere in acest sens l-au perfectionat ca si paznic de incredere.

Oricat de atragator pare pana acum, trebuie sa puneti  in balanta si celelalte calitati ale sale, care sa il fac sa fie o provocare pentru unii stapani.

Mastifful Tibetan este un caine independent, care nu intotdeauna se bazeaza pe stapan pentru indrumare. Se va bucura de compania stapanului, insa nu il va asculta de fiecare data, mai ales in situatii in care e convins ca el are dreptate. Tibetanul este incapatanat si nu prea exceleaza in lectiile de obedienta.

Acesti caini sunt silentiosi de regula, cu conditia sa nu fie lasati singuri noaptea afara. Orice sunet sau miscare li se va parea suspecta si atunci vor latra, puternic si mult. Solutia ar fi sa fie chemati inauntru la lasarea serii.

Crescut impreuna cu ei, Mastifful Tibetan este tolerant si protectiv cu copiii. Cu toate acestea nu se recomanda unei familii cu copii mici. Tipetele si imbrancelile altor copiii veniti in vizita pot fi interpretate ca un semn de agresiune la adresa propriilor tanci, pe care evident trebuie sa ii protejeze.

Latura teritoriala este bine dezvoltata la Mastiff. Accepta cu greu persoanele straine in gospodaria sa, mai ales daca pe durata socializarii puiul nu s-a insistat pe acest aspect.

Acesti caini au instincte puternice in ceea ce priveste cititul oamenilor. Daca o persoana  nu le-a placut de la inceput, cu greu ii va mai intra in gratii uriasului caine. Tibetanul nu poate fi plimbat fara lesa, iar traseul pe care il parcurgeti trebuie schimbat in fiecare zi, altfel cainele va deveni posesiv cu ceea ce considera el “ruta mea de plimbare”.
 
Istoric

Mastifful Tibetan este una dintre cele mai vechi rase de caini si se considera ca a stat la baza formarii altor rase de tip molosoid cum ar fi Saint Bernard, Ciobanesc de Asia Centrala sau Terra Nova. Ca majoritatea raselor vechi, Tibetanul detine putina documentare inainte de secolul al XIX-lea.

Chinezii au scris despre un caine de talia si prestanta Tibetanului, acum 1000 de ani i.Hr. Cu siguranta era vorba despre un stramos al Tibetanului. Caini erau numiti atunci, insa si acum in interiorul Tibetului, Do-khyi, in traducere “cainele legat”, deoarece vasnicii paznici erau legati ziua in lant si lasati liberi doar noaptea.

Calatorii straini aminteau adesea in scrierile lor despre niste caini impozanti si feroce, care erau incurajati in agresivitatea lor de catre localnici. Se spune ca erau sate pazite de un singur caine, atat de puternic era.

Secole de-a randul acesti caini au ramas capturati in interiorul podisului tibetan si s-au dezvoltat natural, fara interventia vreunei gene externe. Rolul lor unic era de paznic al turmelor, gospodariilor sau manastirilor si implicit s-au specializat pana la absolut in aceasta sarcina.

Abia in 1847, primul Mastiff Tibetan ajungea in Marea Britanie, cadou pentru regina Victoria din partea  viceregelui Indiei, Lordul Hardinge. In 1873 s-a infiintat Clubul Canin Englez iar rasa noastra a fost inregistrata cu numele pe care il cunoastem si azi, lasand in urma titulatura de “cainele mare din Tibet”.

In continuare au fost importati Mastiffi Tibetani in Europa, lucru anevoios intrucat populatia tibetana refuza sa vanda cainele, singura modalitatea de parasi tinuturile natale fiind sub forma de cadou. In anul 1931 s-a infiintat primul club de rasa. Al Doilea Razboi Mondial a adus spre disparitie populatia de Tibetani din Europa, si abia in 1976, crescatorii englezi au inceput sa importe din nou si sa reia procesul de omologare. Istoria in SUA a fost similara celei din Marea Britanie.

Astazi este dificil de gasit un Mastiff Tibetan pur in tara lui de origine. Ocazional astfel de caini pot fi intalniti pazind turmele sau caravanele ciobanilor sau negustorilor.
 
Aspect fizic

Atat in prezent cat si intr-unele surse istorice, Tibetanii sunt impartiti in doua tipuri: Do-khyi si Tsang-khyi.  Tsang-khyi se refera la Mastifful din manastiri, care este mai inalt, mai osos si mai masiv, cu coama mai mare si mai multe riduri faciale fata de Do-khyi, care este cainele nomazilor, paznicul turmelor si al gospodariilor. In acelasi cuib pot aparea ambele varietati, cainii Tsang fiind mai rari.
    
Masculii pot ajunge pana la 82 de cm inaltime la greaban, desi standardele oficiale ii limiteaza la 61-72 de cm. Tibetanii moderni cantaresc intre 56 si 80 de kg.
    
Tibetanii sunt caini masivi, musculosi si ososi, ce exprima noblete si impun respect. Corpul este mai mult lung, decat inalt. Capul este mare, puternic si greu. Botul este patrat vazut de pe toate partile. Trufa mare este neagra. Buza superioara o acopera pe cea inferioara. Ochii usor oblici, au forma de migdala, culoare maronie si sunt relativ mici. Urechile au forma de V si sunt cazute pe langa cap.

Blana

Mastifful Tibetan are o blana dublu-stratificata, cu un strat superior alcatuit de par lung si gros ce acopera parul moale, lanos de dedesubt. Vara stratul de la interior este subtire. Parul este aspru si drept, niciodata carliontat sau ondulat.

O coama generoasa acopera gatul si umerii, iar coada si coapsele sunt si ele bine imblanite.  Masculii au blana mai groasa si coama mai mare decat femelele.

Blana poate fi colorata in negru, maro sau albastrui, cu sau fara marcaje rosietice sau glabene (tip Rottweiller) deasupra ochiilor , pe bot, pe gat sau pe membre.  Unele exemplare pot prezenta marcaje albe pe piept si picioare insa nicaieri altundeva pe corp.

Tibetanul nu naparleste mult in timpul anului, cand o periere saptamanala este mai mult decat suficienta. Primavara insa tot parul moale de dedesubt trebuie eliminat si atunci este necesar sa fie periat zilnic. In rest, aceasta rasa nu pune probleme mari de toaletare.

Ingrijire

V-ati convins pana acum ca Mastifful Tibetan este un caine urias cu nevoi pe masura. Nu debordeaza de energie, insa are nevoie de mult spatiu unde sa se desfasoare. Se acomodeaza rapid la traiul in interior si chiar se recomanda sa fie tinut in casa, mai ales noaptea cand afara se transforma intr-o masinarie de facut galagie. Insa casa in care sta e musai sa aiba o curte spatioasa unde cainele sa fie lasat liber cateva ore pe zi.

Ceea ce insistent recomanda crescatorii de Tibetan este imprejmuirea curtii sau gradinii cun gard inalt (1,8-2 m). Din prea mult instinct de gardian, cainele poate pleca in urmarirea vreunui potential raufacator si multe lucruri rele se po tintampla in prezenta unui Mastiff  liber. Nu neglijati aceasta recomandare!

La plimbare, Tibetanul trebuie tinut mereu in lesa. O plimbare zilnica de 30 de minute este suficienta.

Puiutii acestei rase cresc rapid pana la varsta de 1 an, iar pentru a preveni unele afectiuni ortopedice este bine sa nu il duceti in plimbari lungi sau sa il obligati sa coboare scari.

Cheia unui Mastiff docil si intelegator este socializarea de cat mai devreme. Micutii sunt foarte inteligenti si invata rapid, dar independenta si incapatanarea lor fac sa nu functioneze metodele clasice de dresaj.

Fii rabdator, ferm and consecvent pentru a obtine maximul de la relatia ta cu Tibetanul.  Axeaza-te pe recompensarea comportamentului pozitiv si elimina pedepsele sau bataile.

Puiul trebuie pus in fata unor experiente, locuri si oameni cat mai diferiti pentru a creste increzator in sine si  relaxat. Interactiunea cu strainii este importanta pentru ca mai tarziu sa nu devina agresiv in prezenta lor.

Atat puiul cat si adultul au nevoie de stimulare fizica si mentala, altfel riscati sa dezvolte un comportament distructiv. Mastifii rod mult, iar la dimensiunea maxilarelor si dintilor pot face pagube insemnate. Dresajul ajuta cainele sa isi tina mintea ocupata, dar in plus are nevoie si de multe jucarii si obiecte de ros.

Tibetanii trebuie dresati de mici sa accepte tarcul. Inchis in tarc catelusul nu va mai roade prin casa, ba mai mult va simti ca acest este locul lui si aici se va retrage pentru a fi in siguranta. Tarcul nu va fi folosit niciodata pentru pedepsire.

Mastifii Tibetani se inteleg bine cu alte animale de companie, cu conditia sa fi fost crescuti de mici in prezenta lor. Impart casa cu alti caini, insa este recomandabil ca acestia sa fie tot de talie mare. Masculii tind sa fie teritoriali si posesivi si agreeaza mai greu alti masculi, insa acest fapt difera de la individ la individ.

Acest caine este sensibil la schimbari. Adora rutina si ar fi bine sa tienti de ea.

Sanatate

Tibetanii sunt caini sanatosi si rezistenti la boli. Totusi unele afectiunii pot aparea mai des in cadrul populatiei de Mastifii Tibetani. Ca la orice rasa mare, displazia de sold sau de genunche poate aparea. Afectiunile tiroidei, cele ale urechilor sau pielii au o incidenta mai mare. Boala genetica, neuropatia demielinizata congenitala, apare la catei intre 7 si 10 mastiffsaptamani, si este fatala.

Neobisnuita pentru un caine de talie mare, speranta de viata  se situeaza intre 10 si 14 ani.

In incheiere trebuie amintit faptul ca Mastifful Tibetan este cea mai scumpa rasa de caini din lume. Un superb exemplar din aceasta rasa a fost cumparat de un om de afaceri chinez cu fabuloasa suma de 1 milion de lire sterline, aproape 1,5 milioane de euro. Hong Dong este un mascul de 11 luni, de culoare focului, un exemplar perfect pentru rasa lui. Stapanul isi va amortiza investitia din dreptul de monta. Oricine isi doreste o parte din zestrea genetica a acestui caine va trebui sa plateasca in jur de 20.000 de dolari.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!