Igiena dentară la animale: importanţă şi îngrijire

Ca stăpâni de animale, suntem întotdeauna interesaţi de sănătatea necuvântătoarelor noastre. Cu toate acestea, uităm uneori de importanţa igienei orale, motiv pentru care nu îi acordăm deloc atenţia cuvenită. Petele maronii de pe dinţi, gingiile roşii şi respiraţia neplăcută pe care le observăm la animaluţele noastre nu sunt deloc normale, ba dimpotrivă: sunt semnele unei slabe igiene şi, implicit, ale unor afecţiuni dentare.

De ce să ne pese de igiena dentară a animăluţelor? Din acelaşi motiv pentru care ne pasă de a noastră. Inclusiv animalele pot suferi de o boală parodontală, gingivală sau dentară, iar durerea resimţită de ei nu este deloc mai slabă decât cea resimţită de noi. Toate aceste probleme pot afecta nu doar cavitatea bucală a necuvântătoarelor noastre, ci întregul corp: anumite bacterii pot pătrunde în corp, dând astfel naştere bolilor. Cu alte cuvinte, igiena dentară precară înseamnă că avem de-a face cu un animal bolnav. Studiile demonstrează că infecţiile cronice şi inflamaţiile apărute în orice parte a corpului pot avea un impact extrem de negativ asupra sănătăţii animalului nostru.

Căţeii şi pisicile simt durerea la fel de tare ca noi? Răspunsul este categoric da! Majoritatea stăpânilor spun că nu observă nicio schimbare în comportamentul animăluţelor, ceea ce îi face să creadă că ele nu au nicio problemă. Dar nu este deloc aşa. Animăluţele noastre sunt ultimii descendenţi ai animalelor sălbatice, ceea ce înseamnă că, prin natura lor, nu ne vor dezvălui că au o durere fizică; în niciun caz nu se vor opri din mâncat pentru că au o problemă cu dantura. Dar dacă aţi avut vreodată o durere cronică, ştiţi foarte bine cât de îngrozitoare e. Ei bine, acelaşi lucru îl simte şi animalul dumneavoastră.

Cum ne putem preocupa de igiena lor orală?
Primul pas ar fi să aruncăm o privire în cavitatea bucală a animăluţului nostru. Dacă observăm o gingie roşie sau inflamată, dacă gura îi miroase urât sau dacă pe dinţi există pete, atunci recomandabil este să vă duceţi de urgenţă la veterinar. Pe termen lung, soluţia ideală este să spălăm animăluţul pe dinţi, exact aşa cum facem şi în cazul nostru, şi să verificăm adesea starea sănătăţii cavităţii sale bucale.
 

Sursa: Modern Cat

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!