10 motive pentru care să alegeţi un şobolan ca animal de companie

Sa spui ca sobolanii sunt dragalasi si curati poate suna ca un oximoron pentru multi dintre noi. Insa, ei chiar sunt animale de companie adorabile, care au reusit sa cucereasca multe inimi. Priviti ca o pesta, sobolanii nu se bucura de prea multa popularitate si zbarlesc parul pe multe persoane mai sensibile. Dar mult denigratul sobolan a reusit sa isi faca loc si in lumea animalelor de companie, nu numai in canale sau laboratoare. Exista crescatori de sobolani domestici, rase si chiar competitii de frumusete. Este timpul sa ii acordam mai mult credit acestui animal. Iata 10 motive pentru care sobolanii sunt animale de companie exceptionale.

1.    Sunt curati!

Sobolanii acorda mai mult timp igienei personale decat o fac pisicile. Si nici nu scuipa ghemotoace de par. In cusca, isi fac nevoile intr-un singur loc. Spatiul locativ este atent impartit in zone pentru mancat, dormit, defecat sau jucat. Lasati afara din cusca, ei nu se vor scapa unde le vine asa cum fac porcusorii de Guinea, decat daca nu au incotro. Cu putina rabdare, pot fi dresati sa isi faca nevoile la litiera.

2.    Nu miros!

Sobolanii crescuti in casa nu au miros specific. De asemenea fecalele lor nu au un miros pregnant cum este cel al excremetelor iepurilor, porcusorilor sau soarecilor. Daca cusca este curatata regulat, atunci in camera nu se simti niciun miros caracteristic, indiferent de cat de mica este incaperea.

3.    Sunt usor de intretinut!

Un sobolan nu are nevoie de un spatiu locativ mare. Pot fi tinuti chiar si in acvarii de 40 de litri, cu capac deasupra sau in custile obisnuite pentru hamsteri. Nu aveti nevoie de multe accesorii in cusca, ci puteti improviza jucarii si culcusuri. Nu fac multa mizerie, astfel incat substratul nu se schimba atat de des. Nu sunt pretentiosi la mancare, pot fi hraniti cu aproape orice mancam si noi.

4.    Sunt sanatosi si rezistenti!

Nu veti cheltui mult cu sobolanii pe serviciile medicale veterinare, asa cum se intampla cu pisicile sau cainii. Au un sistem imunitar puternic si se imbolnavesc greu. O singura exceptie: femelele care au avut pui prezinta un risc ridicat de tumori mamare. Traiesc intre 3 si 5 ani.

 
5.    Sunt iubitori si sociabili!

Sobolanii care primesc atentie si dragoste din partea stapanului i-o vor returna inzecit. Sunt la fel de docili si iubareti precum cainii sau pisicile. Isi recunosc familia sau persoanele straine si nu sunt speriosi. Ba mai mult, vin si se cuibaresc in poala sau se catara pe umar pentru a petrece timp cu stapanul iubit. Le place sa fie mangaiati pe burta.
 Socializeaza si cu alte animale de companie, daca acestea nu ii ameninta in vreun fel. Sobolanii sunt prietenosi si ei intre ei. Se curata reciproc, dorm impreuna, se joaca si in general tanjesc dupa legaturile sociale. Este recomandat sa tineti macar o pereche, de acelasi sex, pentru ca sa nu se inmulteasca. Cu cat mai multi, cu atat se vor distra mai bine.

6.    Sunt foarte inteligenti!

Inteligenta sobolanilor o depaseste cu mult pe cea a celorlalte rozatoare de companie (iepuri, procusori, hamsteri, gerbili). Nu e de mirare ca sunt folositi intr-o multime de teste de laborator ce implica labirinturi sau sarcini complexe.
Pot fi dresati sa vina cand sunt chemati, sa urce scari, sa se dea in leagane, sa se joace cu mingea si o multime de alte trucuri. Ei pot percepe comportamente si sistemul de recompense si recunosc limbajul uman.
Este foarte amuzant sa privesti sobolanii cum se joaca unii cu altii sau cum exploreaza imprejurimile.  Nu sunt plictisitori ca alte rozatoare de companie, care se crispeaza cand sunt eliberate. In vest, sobolanii de companie sunt scosi la plimbare in lesa si ham.

7.    Au personalitate!

Fiecare sobolan este diferit de celalalt cand vine vorba de personalitate si comportament. Nu te-ai astepta ca niste animale atat de mici sa fie atat de «condimentate» cu tot felul de trasaturi caracteristice. Pot fi timizi si cuminti, energici si curiosi, expansivi sau jucausi. Cel mai bine veti observa aceste diferente daca detineti mai multe exemplare.

 

8.    Nu musca!

Spre deosebire hamsteri, gerbili sau porcusori care au tendinta sa ciupeasca, sobolanii musca foarte rar si doar atunci cand se simt amenintati, de exemplu cand sunt stransi prea tare in mana. In rest sunt prietenosi si cuminti. De aceea se recomanda ca prim animal de companie pentru copii, mai ales ca sunt si rezistenti si usor de intretinut.

9.    Sunt pe toate gusturile!

In prezent, sobolanii de companie vin intr-o mare diversitate de forme si culori, statisfacand si cele mai pretentioase gusturi. Exista chiar si sobolani fara par, pentru persoanele alergice. Sunt si sobolani fara coada.

10.    Coada nu este golasa!

De multe ori li se imputa sobolanilor faptul ca au cozile golase si scarboase. In realitate, coada sobolanului este acoperita de un perisor fin, matasos, moale la atingere. Nu mangaiati coada in sensul invers cresterii parului, intrucat nu este placut, in special pentru animal, care va simti durere. In al doilea rand, coada sobolanilor nu este solzoasa, asa cum se mai spune si nici nu prezinta scuame de piele.
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!