De ce gâfâie cățeii?

Cainii gafaie dintr-o serie de motive, unele fiziologice, altele ce pot ridica semne de intrebare. Gafaitul lor are alta insemnatate decat la oameni. Daca noi gafaim doar atunci cand am fost supusi unui efort intens, cainii folosesc aceasta tehnica si pentru a-si regla temperatura interna sau ca semn al unor afectiuni.

Vom detalia in continuare cauzele gafaitului la catei, pentru a putea discerne intre normal si momentele in care trebuie sa anuntati medicul veterinar.

Termoreglare

Orice organism cu sange cald (si nu numai) se supraincalzeste atunci cand temperatura ambientala creste. Noi oamenii, transpiram prin toate glandele sudoripare cu care este inarmat corpul. Insa cainii nu se bucura de privilegiul asta, tot corpul le este acoperit cu blana, iar sub par glandele sudoripare lipsesc.

Exceptie fac pernutele labelor care sunt dotate cu astfel de glande. Insa aceasta suprafata minuscula nu reuseste sa regleze temperatura intr-un corp atat de mare si astfel intra in functiune al doilea (si cel mai important) mecanism de termoreglare al cateilor: gafaitul.

Prin gafait, cainii isi racoresc gura si limba, impreuna cu sangele care trece pe aici si prin extremitatea cefalica. La temperaturi mari, prin saliva, umezeala se evapora luand cu ea aerul incalzit si racorind suprafata de pe care pleaca.

Sangele racoros de la cap circula apoi prin tot corpul diminuand temperatura. Suprafata mare a limbii sporeste evaporarea, iar vascularizatia bogata asigura un influx important de sange racorit. De aceea cainii stau cu limba de un cot afara.

Dar la temperaturi extreme nici macar gafaitul nu mai poate apara organismul de supraincalzire. Si se ajunge la soc caloric (insolatie), dupa cum vom vedea mai jos. De aceea, este datoria stapanului ca pe canicula sa ii asigure cainelui un loc umbros, racoros si multa apa rece.

Insolatie

Temperatura normala a unui caine sanatos este de 38-39 grade Celsius. Cresterea cu doar trei grade aduce primele semne de soc caloric, gafaitul nu mai face fata pentru reglare, iar organele incep sa se precipite. La 42 de grade unele dintre ele incep sa cedeze, iar daca nu se intervine imediat apare decesul. In caz de soc caloric, cainele va gafai scurt si des, spre deosebire de gafaitul normal care e relaxat si  consistent.

Efort fizic

Cainele va gafai atunci cand a alergat mult sau s-a jucat zdravan, intrucat si ritmul cardiac se inteteste, iar organismul are nevoie de mult oxigen. Acelasi mecanism ca si la noi oamenii. Bineinteles, acum nu sunt motive de ingrijorare si ar trebui sa ii dati o pauza cainelui sau sa il puneti in lesa sa se mai odihneasca.

Imbolnavire

Gafaitul poate fi si semnul unor afectiuni. Daca este insotit de letargie si voma, atunci poate fi vorba de de o otravire sau de o reactie alergica. Gafaitul fara motiv, alaturi de tahicardie si hipertensiune pot fi rezultatul unei boli cardiace sau pulmonare. Sindromul Cushing are printre simptome gafaitul.

Stres

Cunoastem cu totii senzatiile de atunci cand ne speriem sau ne este frica de ceva. Bataile inimii se intensifica, iar uneori si respiratia se accelereaza. Prin aceleasi stari trece si cainele atunci cand se confrunta cu stresul, precum ar fi o furtuna cu tunete si fulgere. Gafaitul apare ca reactie la ritmul cardiac marit.

Aceeasi reactie intervine si atunci cand animalul este hiperexcitat de un anumit stimul (sosirea stapanului acasa, o noua jucarie, servirea mesei etc).

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!