Ce specii conduc pământul? Răspunsul v-ar putea surprinde

În proaspătul film „Planeta Maimuţelor”, oamenii şi maimuţele se luptă pentru putere, după ce un virus a reuşit să facă din aceste animale nişte creaturi extrem de inteligente.

Oare s-ar putea întâmpla acest lucru în realitate?

Jan Zalasiewicz, un paleobioligist de la Universitatea din Leicester, susţine că, atâta timp cât oamenii încă trăiesc, este foarte dificil ca o specie suprainteligentă să evolueze.

„De când există, oamenii au fost extrem de buni în a elimina competiţia”, a declarat Zalasiewicz. „Pe parcursul mai multor milioane de ani de evoluţie, oamenii moderni au înlăturat competitori precum primate şi alte specii umane, cum ar fi omul de Denisovan, specie de hominid, omul de Neanderthal şi Homo floresiensis.  

Oricum, premisa filmului despre care menţionam în rândurile anterioare nu este foarte realistă, având în vedere faptul că gorilele şi cimpanzeii se luptă să supravieţuiască, în sălbăticie. La ora actuală, există puţin peste 100.000 de gorile în întreaga lume şi nu mai mult de 250.000 de cimpanzei la nivel mondial. Luând în considerare faptul că suntem peste 7 miliarde de oameni pe pământ, chiar dacă 95 % dintre noi ar dispărea, numărul nostru tot l-ar depăşi cu mult pe cel al primatelor.

Dar, presupunând că oamenii ar dispărea, din cauza foametei, a războaielor sau a condiţiilor climaterice, ar putea dura milioane de ani ca o specie să ajungă la inteligenţa şi abilităţile necesare pentru a domina planeta.

Aşadar, ce specii ar putea conduce pământul?

Şobolanii, animale dăunătoare omniprezente, depăşesc deja de două ori numărul oamenilor şi sunt animale extrem de inteligente ce au o structură socială foarte evoluată. Peste câteva milioane de ani, şobolanii supradimensionaţi ar putea deveni o specie hiperinteligentă, capabilă să conducă lumea. În plus, şi porcii au o structură socială extrem de complexă şi un nivel ridicat de inteligenţă. Dacă ar continua să evolueze din punctul de vedere al inteligenţei şi dacă ar deprinde capacitatea de a mânui instrumente, chiar şi porcii ar putea conduce lumea.

Dar, dacă este să vorbim realist, cel mai mare pericol cu care se confruntă omenirea este inteligenţa artificială. Oamenii de ştiinţă au declarat că roboţii au trecut Testul Turing, experiment din domeniul Inteligenței Artificiale care şi-a propus să dea răspuns la întrebarea dificilă „Pot (sau vor putea) mașinile să gândească?”.

În plus, cercetătorii declară că, din anumite puncte de vedere, nu oamenii sunt cei care conduc acum planeta.

“Bacteriile i-au întrecut pe oameni în multe privinţe. Oamenii îşi închipuie că sunt conducătorii planetei, însă bacteriile i-au întrecut de mult”, a declarat Sternberg, un cercetător de la Universitatea Cornell, din Ithaca, New York. “Bacteriile au depăşit numărul oamenilor de infine ori, se reproduc şi evoluează mult mai rapid decât noi, au fost pe pământ înaintea noastră şi vor fi şi după ce noi vom dispărea”, a continuat acesta.

Iar bacteriile nu sunt singurele favorite la supremaţie. Furnicile deja conduc planeta şi o fac chiar sub picioarele noastre. Sunt mult mai multe furnici decât oameni, iar biomasa acestora este mai mare decât a oamenilor. În plus, ele au startegii militare foarte bine puse la punct.

“Luate individual, furnicile sunt echivalentul unui neuron din creierul nostru – una nu are prea mare importanţă, dar mai multe adunate au un cuvânt extrem de important de spus”, au declarat oamenii de ştiinţă.

Sursa: Live Science

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!