Cum îngrijim iazul cu peşti primăvara?

Primavara este, in sfarsit, aici! Soarele urca tot mai semet pe cer, ziua se mareste, iar temperaturile cresc. Totul revine la viata! Este si situatia iazului ornamental cu pesti, care trebuie pregatit pentru un nou sezon de splendoare. Iarna grea a redus la minimum viata din mediul acvatic, iar acum este momentul pentru un nou inceput. Orice masura luata acum in ceea ce priveste iazul va avea influenta pe toata durata sezonului cald. De aceea este important sa facem miscarile corecte si sa oferim iazului un start in forta.

Pe timpul iernii, sub stratul de gheata, se petrec cateva fenomene care influenteaza mediul acvatic: pestii dormanti mai excreta reziduri, frunzele si tulpinile plantelor se dscompun, iar vantul aduce in apa tot felul de resturi, care se depun pe fundul apei. Acestea nu fac decat sa creasca nivelul de toxine, care sunt o sursa  de hrana pentru alge. Algele se dezvolta si sub gheata daca primesc suficienta lumina care sa intretina fotosinteza.  Lipsa zapezii deasupra ghetii permite accesul luminii in apa.

Descoperiti iazul, daca este cazul. Faceti curatenie in jurul lui. Odata ce am imbunatatit calitatea apei, nu dorim sa mai cada in iaz alte frunze sau resturi de plante de pe mal.

Indepartati resturile de la suprafata apei cu o plasa, dar si cele de fund, daca este posibil. Frunzele, tulpinile sau betele de lemn se depun la fundul apei, odata ce s-au imbibat.

Ingrijiti plantele! Scoateti la suprafata fiecare planta si taiati segmentele moarte, avand grija sa nu sectionati inima, centrul de crestere. Acum este momentul sa schimbati pamantul din ghivece si sa adaugati fertilizatori. Daca planta s-a dezvoltat prea mult, iar ghiveciul a devenit neincapator, este timpul sa fie divizata. Cu grija separati toti puietii si asezati-i in propriile ghivece. Nuferii se dezvolta mai frumos daca nu sunt aglomerati si au suficienta libertate. Deoarece irisii infloresc timpuriu, vom incerca sa nu ii deranjam cu aceste manopere. Plantele lasate pe iarna  la fund vor fi aduse mai la suprafata.

Chiar daca a functionat sau nu pe timpul iernii, pompa de aer si filtrul necesita o curatare meticuloasa. Murdaria se depune oricum pe partile componente sau in mediile de filtrare. Pentru spalare folositi apa din iaz sau de ploaie; in niciun caz nu utilizati apa de la retea, bogata in clor. In filtru inca se afla bacteriile benefice, care abia asteapta sa isi intre in rol. Daca este necesar schimbati mediile de filtrare. Acestea se schimba o data la 3-4 ani, nu in fiecare sezon. Verificati fiecare componenta a instalatiilor si inlocuiti-le pe cele deteriorate. Daca iazul beneficiaza de un sistem de iluminat, schimbati becurile arse. Verificati invelisul iazului, mai ales daca este vorba de folie; orice perforatii vor insemna pierderi de apa. Astfel de interventii vor fi dificil de realizat mai tarziu, cand viata in iaz este activa.

Cel mai probabil vor fi necesare schimburi de apa. In functie de aspectul apei ramase din iarna, vom stii cat de mult inlocuim. Daca iazul are putine resturi si alge, iar apa pare curata, vom inlocui 25%. Chiar daca apa e limpede, concentratia de toxine poate fi mare, insa apa proaspata va ameliora acest aspect.

Cand apa din iaz este tulbure, incarcata cu alge si namol, inseamna ca undeva este un dezechilibru si este nevoie de un schimb total de apa si de o curatenie temeinica. Intr-un bazin incapator punem apa de la suprafata, mai curata, si adaugam pestii. Plasati si o pompa de aer pentru o buna oxigenare.

Scoateti apa murdara din iaz, indepartati toate resturile si curatati bine, fara a folosi substante toxice, detergenti.

Cand reintroduceti pestii in iaz, aveti grija ca diferenta de temperatura sa nu fie mai mare de 5o Celsius. La acest moment pestii sunt slabiti, iar stresul termic ii poate ucide. Daca diferenta de temperatura e mai mare, atunci puneti pestii in pungi de plastic, umplute cu apa din bazinul provizoriu. Asezati pungile in apa din iaz si asteptati sa se aclimatizeze.

Bacteriile nitrofore, cele benefice, se trezesc lent la viata pe masura ce temperatura creste. Cu cat ele intra in actiune mai devreme cu atat mediul acvatic va intampina mai putine dificultati. Daca ati schimbat in intregime filtrele sau toata apa din iaz, atunci va fi necesar un adaos suplimentar de mediu bacterian. In comert se gasesc conditioneri pentru iazuri care ajuta in acest scop. Alegeti unul pentru  apa mai rece.
   
Verificati si porniti sistemul UV impotriva algelor, insa abia la cateva zile dupa ce ati adaugat solutia cu mediu bacterian.
   
Testati calitatea apei. Verificati  nivelul de amoniu si nitrati. Daca este nevoie faceti un schimp partial de apa sau adaugati solutii impotriva acestor compusi. Stabilizati pH-ul la o valoare cuprinsa intre 6,5 si 8,5.
   
Pe masura ce temperatura apei creste, pestii isi vor incepe activitatea. Nu ii hraniti decat atunci cand temperatura apei depaseste 10o Celsius. Chiar daca par infometati, sistemul lor digestiv este lent la temperaturi scazute. Hrana consumata in astfel de conditii nu este optim digerata si se poate acumula in intestine cauzand probleme de sanatate. La  10-14o pestii vor fi hraniti de 2 ori pe saptamana cu o mancare usor digerabila. Alegeti din comert una pentru sezon rece. Pe masura ce temperatura apei creste, treceti pestii pe un regim alimentar obisnuit.

Primavara este momentul in care pestii se inmultesc. Incercati sa nu faceti modificari majore asupra iazului in aceasta perioada. Nu va temeti de supraaglomerare, multi puieti ajung victimele propriilor parinti.
   
Protejati pestii de pradatori. Pana cand plantele se revigoreaza, pestii sunt complet expusii pradatorilor, in special pasarilor de prada. Amplasati in iaz si cateva ascunzatori, locuri de refugiu pentru pesti. Sperietorile asezate pe mal sau  fantaniile arteziene si tasnitorile, pot tine pasarile departe.
   
Acestea fiind spuse si facute, iazul va incepe sa prinda viata si sa isi urmeze cursul natural. Vor urma cateva luni in care veti fi rasfatati de splendoarea acestui colt de natura.
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!