Chihuahua – personalitate, îngrijire şi sănătate (II)

Multe vedete de la Hollywood au fost cucerite de catelul din rasa Chihuahua, micut si bogat sufleteste. Printre ele amintim: Marilyn Monroe, Britney Spears, Paris Hilton, Madonna sau Rosie O’Donnell. Iar alaturi de ele, milioane de stapani din intreaga lume. Si pe buna dreptate simpaticul Chihuahua isi merita popularitate. Haideti sa mai aflam cate ceva despre el.

Personalitate

Reprezentantii rasei pot avea personalitati din cele mai diverse, de la foarte timizi la viteji si extrovertiti. Toti Chihuahua sunt extrem de loiali si foarte atasati de stapanul lor. Le place sa fie in centrul atentiei si sa fie rasfatati. Par sa isi recunoasca semenii, intrucat se inteleg de minune cu alti Chihuahua, in timp ce resping cateii din alte rase. Le place sa fie imbracati, iar acest lucru este chiar obligatoriu in lunile friguroase (micutul catel nu rezista prea bine la frig). Tremura, atat de frig, dar si cand sunt stresati sau emotionati. Nu agreeaza strainii, pe care ii latra la nesfarsit si chiar ii ataca. Se spune despre unii catei ca latra de fiecare data cand musafirul face vreo miscare.

Chihuahua reprezinta o sursa inepuizabila de buna dispozitie pentru stapanii lor.  Cu acei ochi mari si figura caraghioasa si cu boacanele si peripetiile pe care le fac, reusesc sa smulga multe zambete.

Este un caine care latra mult, mai ales atunci cand e lasat mult timp singur acasa. Nu se recomanda persoanelor care sunt plecate mult timp la serviciu. Chihuahua este dependent de oameni. Isi alege un stapan favorit pe care il va slavi. Va dori sa il protejeze cu orice pret, iar uneori acest fapt poate fi enervant pentru cei ai casei.

Le place nespus caldura, un Chihuahua va urmari soarele prin toata casa, de la rasarit si pana la apus. Iar apoi cand soarele a disparut vor cauta cu ardoare canapelele, paturile sau poala stapanului pentru a se incalzi.

Conditii de viata si ingrijire

Fara indoiala, Chihuahua este un caine exclusiv de interior. Este un caine activ si jucaus, insa datorita taliei nu are nevoie de mult spatiu. Este extrem de sensibil la ploaie si frig, de aceea oridecateori iese afara, iar vremea e neprielnica, trebuie imbracat bine pentru a nu raci. Exista unele exemplare mai simandicoase care refuza sa isi faca nevoile daca ploua sau daca pe jos e umezeala si mizerie. Multi stapani si-au educat catelul sa foloseasca litiera, precum pisicile.

Fiind un caine de talie mica, uii stapani tind sa creada ca nu are nevoie sa fie scos la plimbare prea des. Dimpotriva, ca orice patruped, Chihuahua are nevoie de miscare in fiecare zi, cu atat mai mult cu cat este predispus la obezitate. O plimbare zilnica este recomandata.

Chihuahua nu mananca mult, de regula,  insa dieta trebuie atent supravegheata pentru a nu se ingrasa.
   
Sunt caini inteligenti care pot fi dresati usor daca se folosesc tehnici pozitive de motivare. Insa in functie de linia de sange si caracterul mostenit de la parinti, unii sunt mai incapatanati si mai dificili decat altii.

Se inteleg cu copii, insa se recomanda sa nu fie tinuti in preajma copiilor mai mici de 8 ani. Din cauza dimensiunilor reduse, catelul poate fi ranit usor de catre copilul care doar voia sa se joace cu el. De asemenea, fiecare stapan trebuie sa aiba grija sa nu stranga in brate prea tare catelul sa il calce sau sa il prinda la usa. Chihuahua au tendinta sa isi urmareasca stapanii peste tot.

Ingrijirea blanii se realizeaza foarte usor, chiar si la cei cu par lung. O periere saptamanala este suficienta, iar in perioada de naparlire o data la 2-3 zile. Varietatea cu par lung va fi pieptenata zilnic in zonele cu par lung pentru a preveni incalcirea. Baia nu e obligatorie. Acesti caini sunt predispusi la infundarea canalelor lacrimale si patarea blanii in jurul ochilor. Urechile mari au tendinta sa acumuleze ceara, de aceea vor fi inspectate si curatate periodic. Si dintii necesita ingrijire regulata. Incepeti sa ii periati dintii de la o varsta timpurie pentru a accepta mai usor aceasta manevra.

Sanatate

Chihuahua este un caine longeviv ce traieste in medie 15 ani, chiar si mai mult. Este un caine sanatos si rezistent la boli, mai putin la raceli. Unele dintre afectiunile care se intalnesc mai des la aceasta rasa sunt: reumatism, luxatie patelara, colabarea traheei, hidrocefalie, ulcer cornean, glaucom, gingivite, hipoglicemie, murmur cardiac, stenoza pulmonara etc. Din cauza botului scurt, acesti caini sforaie, stranuta si gafaie des.

Multi pui se nasc prin cezariana, deoarece au capul prea mare pentru a putea fi fatati natural.
   
   

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!