Misterul din spatele stolurilor de grauri a fost desluşit

Natura e de multe ori fascinantă şi ne oferă momente magnifice, inimaginabile. Uneori este de ajuns să ridicăm ochii spre cer pentru a vedea un spectacol care ne farmecă şi ne uimeşte deopotrivă. Vorbim astfel despre stolurile cu mii de grauri, care oferă adesea “dansuri” deosebite. Aceste păsări ştiu să zboare în grupuri sincronizate de mari dimensiuni, formând adevăraţi nori care prind viaţă.

Dar cum fac să zboare atât de bine sincronizat, formând un adevărat spectacol? Întrebarea aceasta i-a fascinat de mult timp pe oamenii de ştiinţă şi, oricât de multe ipoteze ar fi lansat, niciuna nu părea să se potrivească perfect, cel puţin până acum. Dar se pare că cercetătorii au găsit într-adevăr răspunsul.

Se ştia până acum faptul că roiurile de albine, stolurile de păsări, bancurile de peşti, turmele de oi etc, se formează pentru ca animalele să se protejeze de prădători. Cu toate acestea, modalitatea în care era stabilită densitatea unui stol (cât de departe sunt păsările unele de altele) era necunoscută.  

O echipă de la Universitatea din Warwick, condusă de Dan Pearce, a filmat un stol de păsări ce se afla pe cerul Marii Britanii, în Bringhton. După ce au analizat filmarea, aceştia au ajuns la concluzia că stolul nu a fost niciun moment atât de dens încât să nu se vadă bucăţi din cer, sugerând astfel faptul că jocurile de lumină şi de întuneric ce au loc pe cer ocupă un rol extrem de important în formarea stolului. În plus, acest lucru dovedeşte faptul că păsările au o privire de ansamblu, putut “vizualiza” exact poziţia şi rolul lor în cadrul stolului.

După ce au realizat filmarea, cercetătorii au folosit o tehnică de calcul elaborată, pentru a înţelege cum zboară păsările în funcţie de vecinii lor şi cum păstrează densitatea stolului.

Au ajuns astfel la concluzia că scopul graurilor este acela de a păstra o densitate optimă a stolului, care să le permită să adune informaţii din mediul înconjurător. Acest lucru se întâmplă doar atunci când graurii pot vedea lumina din mai multe unghiuri, fenomen cunoscut drept opacitate marginală.  Şi cum păsările caută să atingă densitatea ideală, se folosesc de lumină şi de întuneric, pentru a obţine informaţiile necesare care să le ajute să îşi atingă scopul.

Forma dinamică a stolului este astfel creată de păsările care îşi schimbă poziţia şi unghurile în care zboară, astfel încât lumina să poată penetra stolul.

Sursa: IFL Science

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!