O nouă specie de meduze uriaşe şi veninoase

Pe lista creaturilor ucigătoare din Australia şi-au făcut apariţia nişte „personaje” foarte importante: două specii de meduze, una dintre ele parând a distruge tot ceea ce este cunoscut despre nevertebrate.

Speciile de meduze veninoase, din categoria Irukandji, au fost descoperite recent în apele din Nordul Australiei.

În mod normal, Irukandji erau cunoscute drept meduze foarte mici, dar extrem de veninoase, din clasa Cubozoa. Interesant de menţionat despre acestea este faptul că, deşi iniţial înţepăturile provocate de ele se dovedesc foarte puţin deranjante, durerea resimţită după o jumătate de oră după este enormă. În ciuda faptului că se dovedesc numai ocazional fatale, chinurile provocate pot fi atât de puternice încât se pare că unii oameni au preferat să se sinucidă prin înecare, doar pentru a scăpa de durere.  Victimele care au supravieţuit înţepăturilor de Irukandji au descris durerea resimţită ca „cea mai puternică din lume”.

Meduzele Irukandji au un clopot de numai 2 – 2,5 centimentri lățime. Organele cu care înțeapă, denumite nematociste, sunt localizate la nivelul tentaculelor și a clopotului.

Cercetătorii au descris cele două specii Irukandji nou descoperite: Malo Bella este puţin mai mică decât una deja cunoscută, M. Maxima, în timp ce Keesingia Gigas, pe de altă parte, aduce elemente cu totul noi. În primul rând, are 50 de centimetri lungime, sper deosebire de celelalte, care au doar câţiva centimetri şi, cel mai important, se pare că nu are tentacule. Deşi numai un specimen a fost prins, există fotografii cu alte două meduze fără tentacule.

“Este foarte ciudat, deoarece meduzele întotdeauna au tentacule. Cu ajutorul lor îşi prind mâncarea şi pe ele se găsesc celulele urzicătoare”, a declarat Dr. Lisa Ann Gershwin, directorul Centrului australian de Cercetare Maritimă.  

Oamenii de ştiinţă vor studia îndeaproape problema, pentru a spune dacă aceasta este o caracteristică a meduzelor sau dacă, printr-o coincidenţă, toate cele trei meduze găsite aveau tentaculele rupte.

Sursa: IFL Science

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!