Cursele de ogari – dramatism la viteză inaltă

In multe tari, cursele de caini sunt o sursa buna de distractie si venituri extra, avand o traditie indelungata. Acesta este un sport nobil in opinia unora, unde talentul magnificilor ogari este adus la rang de arta. In realitate, este o industrie unde se invart milioane de dolari din pariuri si unde ogarii nu sunt altceva decat niste echipamente sportive ieftine si usor de inlocuit. Entuziasmul si dorinta naturala de a alerga a acestor caini sunt scoase din context, ca sa nu mai vorbim de bunastarea lor.

Paradoxal, unele dintre cele mai civilizate tari si cu o legislatie solida in domeniul protectiei animalelor sunt cele  care agreeaza si valorifica acest «sport». SUA, Marea Britanie, Australia si Noua Zeelanda sunt marii jucatori in aceasta industrie.

Viteza si agilitatea ogarilor a fost exploatata din cele mai vechi timpuri, de pe vremea civilizatiei egiptene, aceasta fiind una dintre cele mai vechi rase de caini din lume. Dintre rasele de ogari, Greyhound este cea care ofera cele mai bune rezultate pe pista si implicit cea mai raspandita in acest sport.

Viata viitorilor campioni incepe in fermele de Greyhound, care furnizeaza constant materie prima pentru curse. Mii de pui se nasc anual, insa doar un procent mic dintre acestia ajung sa calce vreodata in arena de concurs. Reproducerea masiva are scopul de a spori sansele descoperiri unor caini talentati.  Restul cateilor sunt pur si simplu distrusi, omorati prin mijloace mai mult sau mai putin umane. Unii dintre ei evita macelul si ajung pe mesele laboratoarelor pentru a fi supusi la tot felul de teste, in comparatie cu care, moartea ar fi un ideal.

Organizatiile care lupta pentru drepturile ogarilor afirma ca aproximativ 20-25.000 de caini sunt omorati anual pentru ca aceasta industrie sa poata merge mai departe. Numarului mare de pui si tineret, i se adauga cainii raniti in competitii sau cei care sunt prea lenti pentru a mai fi profitabili. Intr-o lume atat de dinamica, cel mai mic semn de slabiciune inseamna decaderea si de regula costa viata animalului. Proprietarii de caini ii privesc pe acestia ca pe o unealta de facut bani si nu sunt multi cei care ofera conditii decente de trai pentru acestia. Nu intotdeauna, pistele ofera cele mai bune conditii de concurs si, fara vina lor, caini se accidenteaza usor: degete sau membre rupte, leziuni si paralizii ale coloanei vertebrale, afectiuni cardiace etc. Ingrijirile medicale sunt costisitoare, deci un lux. Cainii nedoriti sunt impuscati sau, si mai ieftin, spanzurati.

Nici in culise, cainii nu o duc mai bine. Adesea, inghesuiti in custi de metal care abia le permit sa se ridice in picioare, cainii sunt obligati sa poarte mereu botnite si sa petreaca aici in jur de 20 de ore pe zi. Custile sunt etajate pe doue sau trei randuri, precum bateriile de gaini ouatoare. Depozitele sau incaperile in care sunt gazduiti arareori sunt ventilate si aerisite corespunzator.

 

 

Greyhound sunt caini sensibili, cu blana foarte scurta, care  nu agreeaza conditiile de mediu extreme. Din nefericire, antrenamentele si cursele se desfasoara in orice sezon, chiar si atunci cand e frig sau canicula afara. Serviciile veterinare sunt o raritate, iar parazitii interni si externi sunt cei mai buni prieteni ai ogarilor. Canise intregi sunt decimate de infectii ale tractului respirator contagioase, cum ar fi tusea de canisa. Hrana pe care o primesc este de slaba calitate, provenita de la animale bolnave sau deja moarte. Desi interzis, unele animale sunt injectate cu substante toxice, steroizi sau cocaina pentru a le spori performantele.

Competitiile se desfasoara pe mai multe arene, aflate la distante mari unele de altele. Transportul intre competitii este o alta mare corvoada pentru animale. Inghesuiti cate 2 intr-o cusca subdimensionata, cainii calatoresc in caldura si primesc prea putina apa. Multi dintre ei nu supravietuiesc drumului. Din fericire pentru organizatori, locul lor este luat rapid de un alt caine din  cei multi reprodusi anual.

Viata unui campion este scurta. De obicei debuteaza in concursuri la varsta de 18 luni, iar multi dintre ei la 2-3 ani sunt deja pensionati putini sunt cei care ajung la varsta de 5-6 ani si inca mai concureaza. Greyhound sunt caini care traiesc 12-14 ani. Retragerea inseamna insasi pierderea vietii, iar cei cu putin noroc se intorc in ferme si sunt folositi pentru reproducere. Un procent mic au marea sansa sa fie oferiti spre adoptie sau sa fie preluati de ONG-urile menite sa ii protejeze.

Oricine a avut onoarea sa traiasca langa un Greyhound stie cat de sensibili, afectuosi si inteligenti sunt acesti caini, care adora sa isi petreaca timpul alaturi de stapanul lor. Acesti caini, efectiv tremura de emotie.

Multe state din America au interzis cursele de caini, iar in putine tari din lume sunt legalizate in scopuri pur comerciale. Din fericire, popularitatea lor se afla in mare declin, din cauza altor mijloace de divertisment care au aparut in ultimii ani. Cu toate acestea, mii de caini continua sa sufere pentru  un asa zis sport, a carui singura motivatie este prosperitatea financiara.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!