Descoperirea unei fosile “iubitoare de furnici”, de acum 52 de milioane de ani

Fosila unui gândac care a fost prins într-o picătură de răşină acum 52 de milioane de ani a fost descoperită recent. Este cel mai vechi exemplar din specia lui, găsit până în acest moment.

Ca şi urmaşii lui din zilele noastre, gândacul era o specie parazit, ce depindea de furnici ca să supravieţuiască. Fosila locuia, probabil, alături de aceste mici creaturi şi beneficia de munca lor, mâncând din resursele adunate de ele şi chiar din ouăle acestora.

Gândacul descoperit în chihlimbar este din specia Protoclaviger trichodens, specie care a evoluat odată cu furnicile. Aceştia sunt mirmecofilă, adică „iubitori de furnici”.

“Deşi furnicile sunt parte integrantă ale fiecărui ecosistem terestru actual, în momentul în care aceşti gândaci populau pământul furnicile de-abia începuseră să se dezvolte. Dar aceşti “iubitori de furnici” se strecurau în colonii, exploatându-le la maximum.

În prezent există 370 de specii de gândaci mirmecofili, care au între 1 şi 3 cm lungime.

Experţii sunt încă uimiţi de modul în care aceşti gândaci se pot strecura nedetectaţi în colonia de furnici. Ele se bazează în general pe feromonii care îi ajută să observe intruşii, pe care mai apoi îi ucid. Cu toate acestea, iubitorii de furnici reuşesc să se integreze în colonie şi, după ce o fac, sunt protejaţi de pădători şi trăiesc într-un mediu cu temperatură controlată, ideală pentru ei.

În plus, au acces liber la hrană, la ouăle furnicilor, dar şi la hrana lichidă pe care acestea o regurgitează şi le-o oferă direct, chiar în gură, intruşilor. Totodată, furnicile lucrătoare îi transportă pe gândaci prin colonie, până în zonele unde este depozitată hrana.

“Acest lucru ne spune ceva şi depsre furnici, nu doar despre gândaci. Cuiburile lor erau îndeajuns de mari şi de bogate în resurse, încât să fie exploatate”, a declarat entomologul Joseph Parker, de la American Museum of Natural History din cadrul Universităţii Columbia.

Corpul gândacilor s-a adaptat la această viaţă. Ei au o formă specială, care le ajută pe furnici să-i transporte mai uşor. În plus, şi gura lor are forma  potrivită pentru a primi hrana lichidă regurgitată. Entomologii cred că gândacii secretă nişte chimicale care le păcălesc pe furnici, astfel că în loc să-i atace, ele îi adoptă.

Fosila datează din epoca eocenă, de acum aproximativ 52 de milioane de ani. Gândacul a trăit într-o pădure tropicală de pe actualul teritoriu al Indiei.

Studiul a fost publicat la data de 2 octombrie, în Current Biology.

Sursa: Live Science

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!