Cum învățăm pisica să folosească ușița batantă?

Ușa batantă este acel accesoriu care se instalează la nivelul ușii care face legătura între casă și curte și care-i permite pisicii să poată ieși afară oridecâteori are chef.  Ați putea spune că pisica e atât de încântată de ea, încât o va folosi numaidecât. În realitate, lucrurile nu stau întotdeauna așa. Unele feline ies afară și reintră prin orice alt loc mai puțin ușița special amenajată pentru ele. Adulții sunt mai reticienți decât puii la astfel de lucruri. În general, pisicile sunt precaute în ceea ce privește noutatea și au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda cu un obiect nou. Dacă aveți în dotare un astfel de pisoi simandicos, atunci trebuie să știți cum să îl convingeți să treacă prin ușa batantă.

Chiar și pisicile bătrâne pot fi învățate noi lucruri dacă aveți la îndemână răbdare, tact și câteva recompense gustoase sau poate o jucărie preferată. Unele pisici vor păstra distanța față de ciudatul obiect apărut în mijlocul ușii, altele se sperie ușor de zgomotul făcut de trapa ușiței. În prima fază a dresajului este nevoie să le acomodam cu ușa. Începeți prin a muta castroanele cu hrană sau culcușul în apropierea usei timp de câteva zile. Pentru a grăbi procesul, recurgeți la recompense și puțină muncă de convingere.

 

Până pisica se obișnuiește cu ușa și modalitatea de trecere, fixați trapa pe poziția deschis (unele se pot bloca de la sine, altele vor fi legate cu o sfoară sau lipite cu o bandă adezivă). Aruncați câteva recompense cât mai aproape de ușa și încurajați pisica să se apropie. Luați o jucărie tip undiță sau o minge și provocați pisica la o partidă de joaca în preajma ușiței. Orice răspuns pozitiv la prezența obiectului (chiar și un simplu mirosit) trebuie recompensat.

Apoi, pisica va fi convinsă să treacă prin deschizătură, pentru început cu trapa ridicată. Aruncați o recompensă sau trageți o jucărie prin orificiu. Treceți de partea cealaltă a ușii și chemați pisica înspre voi. Nu încercați să forțați lucrurile și să împingeți animalul prin deschizătură. Se poate speria și atunci nu se va mai apropia curând de ușă.

 

Pe măsura ce se acomodează cu ușa, coborâți tot mai mult clapeta. Puteți pune o cârpă sau o jucărie între clapetă și marginea ușiței pentru a facilita deschiderea. Repetați aceste exerciții și cu pisica aflată în exterior. Multe pisici par să uite tot ce au de făcut atunci când se află de partea cealaltă a ușii.

În final, lăsați trapa închisă, strigați pisica și ademeniți-o de partea cealaltă. Eventual mișcați puțin clapeta pentru ca felina să înțeleagă că o poate mișca. Optați pentru o ușița cu clapetă transparentă, astfel pisica poate vedea ce e afară, vă poate vedea pe voi și îi va fi mai ușor să treacă.

În curând, pisica va fi învățat că ieșitul afară este o plăcere, se poate bucura de aer liber și natură. Pe toată perioada acestor exerciții nu o lăsați să folosească ușa mare. Chiar dacă miaună la ușă, nu îi deschideți, ci ademeniți-o prin trapă. Altfel nu se va obișnui niciodată cu ușa ei specială, știind că are alternative.

 

 

 
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!