Ce este și cum poți deveni un părinte temporar pentru căței?

Părintele temporar (foster care, așa cum se numește în engleză) este acea persoană care benevol acceptă să îngrijească unul sau mai mulți căței, salvați de pe stradă sau din condiții de trai improprii pentru un animal, până când acesta își va găsi o familie definitivă. Asociațiile de protecție a animalelor au nevoie de cazări temporare pentru a putea salva cât mai multe animale aflate în suferință. Experiența de părinte adoptiv temporar este una plină de satisfacții și provocări și oricine se poate bucura de ea.

De ce este nevoie de cazare temporară?

Parcursul standard al unui câine salvat începe cu salvarea efectivă, inspecția și acordarea îngrijirilor medicale necesare, găzduirea și oferirea spre adopție. Însă nu întotdeauna ONG-urile reușesc să găsească imediat  familii adoptive pentru patrupedele salvate, iar acestea rămân în așteptare. Cum nu pot fi lăsate din nou în stradă e nevoie de cazare temporară. Adăposturile asociațiilor sunt de fiecare dată pline, întrucât mulți câini sunt abandonați sau există deja pe străzi. În aceste condiții, vor apela la părinții temporari care vor ține animalul în condiții bune până când se va putea efectua adopția definitivă. Cu cât există mai multe cazări temporare, cu atât asociațiile de protecție a animalelor vor putea salva mai mulți câini năpăstuiți.

Ce fel de câini necesită cazare temporară?

Prioritate la foster au cazurile speciale care suportă mai greu condițiile din adăposturi: câini aflați în tratament sau recuperare după accidentări, femele gestante, femele cu pui, pui mici sau proaspăt născuți, câini bătrâni sau invalizi.

În stradă, viața e periculoasă și mulți câini ajung sub roțile mașinilor. Cu astfel de cazuri se confruntă cel mai des ONG-urile. După primirea îngrijirilor medicale, câinii trebuie să se recupereze într-un mediu controlat și plăcut. Un părinte temporar răbdător și priceput poate ajuta un câine aflat în convalescență.

Femelele gestante, cele cu pui, câinii invalizi și bătrâni necesită îngrijiri speciale, într-o familie iubitoare. Ultimele două categorii se adoptă mai greu de obicei, așa că vor petrece mai mult timp în foster care.

Poate cea mai plăcută sarcină, îngrijirea puilor de câine, însumează multă bună dispoziție, dar și numeroase responsabilități. Părintele temporar oferă micuților șansa să crească într-un mediu cald și să se dezvolte armonios, atât fizic, cât mai ales mental. Aveți prilejul să oferiți un start bun în viață acestor biete suflete.

Dincolo de aceste categorii speciale, orice câine fără stăpân are nevoie de cazare temporară. Orice casă sau curte e mai prielnică decât strada sau adăpostul. Câinii care au avut un stăpân apoi s-au trezit aruncați în stradă din varii motive resimt cel mai acut stresul adăpostului. Ei au fost obișnuiți să depindă de o familie și atunci una temporară mai îndulcește experiența abandonului.

Cine poate deveni părinte adoptiv temporar?

Oricine iubește animalele și dorește să le ajute poate aplica pentru această categorie de voluntariat. Condițiile de eligibilitate nu sunt extreme: o persoană majoră, responsabilă, care să îndrăgească animalele, răbdătoare și cu o situație financiară și locativă stabilă. Dacă locuiți într-o chirie, atunci ar trebui să aveți aprobarea proprietarului pentru a deține animale, iar uneori și cea a vecinilor de palier.

 De obicei, ONG-urile acoperă toate cheltuielile necesare întreținerii câinelui. Dar dacă vă permiteți financiar, vă puteți ocupa voi de acest aspect, iar banii economisiți vor fi folosiți de asociație pentru ajutorarea altor patrupede. Dar toate aceste condiții vor fi discutate pe larg cu reprezentanții asociației înainte de a vă lua angajamentul. Important este să fiți sinceri și să spuneți exact cum puteți ajuta.

Un atu în demersul de a deveni părinte adoptiv pentru un cățel îl constituie experiența cu câinii. Dacă ați mai deținut un câine, atunci veți ști cum să îl abordați  pe noul musafir temporar. Dacă aveți deja unul sau mai mulți câini în grijă, atunci aceștia ar trebui să fie sănătoși, cu vaccinurile și deparazitările la zi, prietenoși și sociabili. Câinii salvați din stradă pot fi purtătorii unor agenți patogeni și nu doriți să vă expuneți câinii voștri unor riscuri gratuite. Orice câine care este luat în foster ar trebui să treacă mai întâi pe la cabinetul veterinar.

Pentru a deveni părinte adoptiv temporar, luați legătura cu asociațiile de protecție a animalelor din orașul vostru. Discutați cu ei care sunt condițiile voastre și ce fel de câine vi s-ar potrivi. Din multitudinea de cazuri care așteaptă un cămin definitiv sau temporar, sigur se va găsi unul care să se potrivească profilului vostru. După cum spuneam mai sus, cazurile speciale au cea mai mare nevoie de ajutor, dar în definitiv salvarea oricărui câine este importantă.

Cât va sta câinele în foster care?

Până când își va găsi o familie definitivă! Asta poate dura săptămâni, luni și uneori chiar ani. Găzduirea temporară trebuie privită ca un angajament pe termen mediu și lung, chiar dacă patrupedul are norocul să fie adoptat după câteva zile. Dacă din anumite motive nu mai reușiți să aveți grijă de câinele atribuit, nu vă sfiiți să luați legătura cu ONG-ul în cauză, pentru a-i găsi micuțului un alt foster. Nicidecum, acel câine nu mai poate ajunge iarăși în stradă.

Pot păstra câinele?

Cei mai mulți stăpâni temporari ajung să îndrăgească animalul pe care îl găzduiesc. La adopția definitivă, părinții temporari au prioritate, așa că da, puteți păstra câinele. Dar încă de la început trebuie să fiți pregătiți pentru momentul în care câinele va pleca de la voi. Va fi o experiență dulce-amărui: pe de-o parte vă va părea rău că vă veți desparți de câinele alături de care ați petrecut mult timp, dar pe de altă parte veți fi bucuroși că și-a găsit o familie iubitoare alături de care își va petrece tot restul vieții. După plecarea lui, aveți din nou oportunitatea să ajutați un câine. Așa că trebuie să cântăriți bine decizia de a păstra sau nu animalul ținut în foster.

Sentimentele trăite atunci când aflați vesti bune despre câinele ținut în foster sunt incredibile. Vă veți simți împliniți și bucuroși că ați putut să îi oferiți o șansă la o viață mai bună. Fără implicarea voastră, asociațiile nu l-ar fi putut salva și el ar fi sfârșit în stradă, înfrigurat, înfometat și înspăimântat.

Implicați-vă! Contactați  asociația de protecție a animalelor din orașul vostru și aflați cum puteți ajuta.  Sau luați în grijă orice câine fără stăpân și încercați să îi oferiți o viață mai bună.

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!