Pisicile și teama de aspirator

Scenariul următor este binecunoscut multor stăpâni de pisici: în secunda în care degetul atinge butonul de pornire al aspiratorului toate felinele din casă dispar ca printr-o vrajă și sunt greu de găsit în următoarea oră. Asta dacă nu au dispărut deja imediat ce măgăoaia a ieșit din debara și nici nu a apucat să își înfigă ștecherul în priză. În cazul meu mai există și situația în care una dintre pisici așteaptă la o distanță apreciabilă, iar în momentul în care aspiratorul de apropie, îl atacă cu toate ghearele din dotare. Dacă dușmanul insistă atunci bate rapid în retragere. Aspiratul casei este o rutină frecventă în orice locuință și un eveniment extrem de stresant pentru pisici. Având în vedere că se repeta atât de des, putem încerca să minimizam pe cât posibil teama pisicii de acest aparat electrocasnic.

 
 
Se spune că pisicile se tem de aspirator, iar câinii de tunete (în realitate, mulți câini se sperie și de aspirator, însă acest subiect îl vom dezbate altădată). Și cum să nu se teamă bietele feline simandicoase de acest monstru mare și ciudat care, din când în când, iese din sălașurile lui întunecate și le urmărește în fiecare cameră, răgând din toți rărunchii. În sălbăticie, pisicile sunt conștiente de statura și puterea lor, iar atunci când un prădător mai mare ajunge în zonă, se cațără în copaci sau se ascund pe unde pot. E de înțeles de ce se tem de aspirator: este masiv, foarte mobil, soarbe tot în calea lui și scoate un zgomot asurzitor (gândiți-vă că pisicile au auzul mult mai fin decât al nostru, deci impactul auditiv este mult mai mare pentru ele).
 
Desensibilizarea pisicilor față de aspirator este o tehnică ce poate da roade la pisici de orice vârstă, însă e foarte posibil să nu aibă succes la toate. Cel mai ușor de dresat sunt puii care asimilează ușor tot ce e nou, de aceea e important ca prima experiență a pisoiului cu aspiratorul să fie una pozitivă. Treptat lăsați pisoiul să se acomodeze cu aparatul. Aduceți-l în centrul camerei și lăsați-l să îl miroase și poate chiar să îl escaladeze. Jucați-vă cu puiul în apropierea aspiratorului. Pe măsura ce micuțul se familiarizează cu imaginea acestui obiect, introduceți în scena zgomotul. Pentru început, setați puterea aspiratorului pe minim, astfel încât și zgomotul este mai redus. Jucați-vă și recompensați pisicul atunci când se află în preajma aparatului în funcțiune. Niciodată nu amenințați puiul cu aspiratorul atacându-l sau înghesuindu-l într-un colt. O singură experiență neplăcută e suficientă pentru ca fobia de aspiratoare să se instaleze definitiv.
 
Cu pisicile adulte lungul drum al prieteniei cu aspiratorul este tare anevoios. E posibil ca niciodată să nu îl accepte, în schimb puteți încerca să îi mai reduceți din stresul provocat de prezența aparatului. Nu vă așteptați să doarmă liniștite în timp ce aspirați la câțiva centimetri de ele, însă măcar să nu se mai ascundă sub pat.
 
În primul rând, țineți aspiratorul la vedere. Pisica nu se va obișnui nicicând cu acest aparat, dacă el este ținut ascuns în restul timpului, iar atunci când iese la lumină, e foarte fioros și gălăgios. Lăsați aspiratorul într-un colț al camerei unde pisica petrece cel mai mult timp. Nu o forțați să se apropie de el, în schimb ademeniți-o cu jucării sau recompense cât mai aproape de el. Țineți-l la vedere o săptămână sau mai mult, poate chiar tot timpul, dacă nu vă încurcă prea tare. Pe măsură ce se acomodează cu prezența lui, îi puteți muta castroanele cu mâncare sau coșulețul de dormit în apropierea aparatului. Atenție încă ca teama de aspirator să nu îi împiedice accesul la mâncare, culcuș sau litieră.
 
 
În cele din urmă va trebui și să îl porniți, curățenia săptămânală trebuie făcută, indiferent de aprobarea pisicii. Pentru început, porniți aspiratorul atunci când pisica se află în altă cameră. Ar fi bine să aveți un ajutor, care să dea cu aspiratorul, în timp ce voi mergeți și îi țineți companie pisicii. Mângâiați-o sau jucați-vă cu ea, oferiți-i ceva bun de mâncare, orice activitate care să îi distragă atenția de la zgomot. Repetați exercițiul până când se simte confortabil cu aspiratorul pornit la distanță.
 
Înainte de a aspira în camera în care se află felina, scoateți aparatul din dulap cu cel puțin o oră înainte și lăsați-l în mijlocul camerei. Astfel pisica nu va mai luată prin surprindere și va avea timp să se pregătească emoțional. Niciodată nu porniți aspiratorul dacă pisica se află lângă el. Zgomotul puternic spontan o va face să se urce pe pereți de frică. Țineți niște recompense la îndemână și apăsați butonul. Începeți aspiratul din colțul opus locului unde se află pisica. Aruncați-i câte o recompensă dacă nu fuge din cameră și apropiați-vă gradual. Opriți aspiratorul (la început sesiunile de aspirat vor fi cât mai scurte) și jucați-vă cu pisica, astfel încât toată experiența să se termine într-un ton pozitiv.
 
Anxietatea pisicii în prezența aspiratorul poate fi diminuată și prin oferirea unor locuri în care să se simtă în siguranță. După cum spuneam, în natură pisicile preferă să se cațere pentru a scapă de pericole. În acest fel, stau la distanță de primejdie, iar în același timp îi pot analiza mișcările de sus. Oferiți cât mai mult locuri de cățărat, în fiecare cameră în care pisica are acces: ansambluri de joacă, etajere, mobilier, pervazuri ș.a. 
 
Luați în considerare și achiziționarea unui aspirator foarte silențios. Nu doar pisica vă va mulțumi, ci și vecinii.
 
Nu toate pisicile se tem de aspirator, drept dovadă că ura dintre ele nu e ceva moștenit. Internetul este plin de filmulețe cu pisici care se desfată cu forța de sucțiune produsă de acest aparat. 
 
 
 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!