Cum să faci ca vizita la veterinar să fie una eficientă

Vizita la veterinar, fie că este una de rutină, fie că are ca scop rezolvarea unui probleme de sănătate, îl poate agita pe frumosul nostru animăluț. De aceea, înainte de a ne duce cu el la medic, este bine să punem câteva aspecte la punct. Vom face astfel ca vizita la veterinar să fie una eficientă.

Obișnuiește-ți animăluțul cu atingerile și cu călătoriile – Lasă-i pe străini să îți atingă animalul și obieșnuiește-l pe acesta cu plimbările, cu statul în mașină, cu explorarea locurilor străine. Astfel, când veți ajunge la veterinar – o persoană necunoscut pentru el – animăluțul nu va fugi și nici nu va fi agitat sau speriat.

Transportă-l într-o cușcă – Atunci când transporți animalul de companie, fii sigur că faci totul pentru siguranța lui! Pentru pisicuțe, iepurași, rozătoare sau cățeluși, poți folosi coșulețe mici sau cuști speciale. Dacă ai un câine mai mare, în schimb, ține-l în spate, cu centura de siguranță, sau în compartimentul din mașină special dedicat pentru asta. Odată ajunși la veterinar, nu îți lăsa animalul liber, pentru că acolo sunt diferite necuvântătoare și nu știi cum și dacă se vor înțelege.

Ia notițe – Înainte de a ajunge la veterinar, notează-ți toate schimbările pe care le-ai observat la  animalul tău, cum ar fi pierderea apetitului, scărpinat excesiv, violență neobișnuită etc.

Întreabă la recepție cum trebuie pregătit animalul – Când programezi consultația, întreabă dacă trebuie să aduci vreo mostră de urină, dacă animăluțul nu trebuie hrănit sau alte asemenea specificații.

Participă și tu la examinarea lui – Vorbește cu medicul veterinar, spune-i ce mănâncă animăluțul tău, întreabă cum să îl îngrijești mai bine, cum să ai grijă de sănătatea lui dentară și tot ce altceva îți trece prin cap. Medicul este acolo să îți răspundă!

Notează toate vaccinările – În general, medicul este cel care face asta, dar nu ar fi rău ca și tu să păstrezi o evidență a vaccinurilor făcute și careurmează să fie făcute în viitor. Îți vei organiza astfel timpul mai eficient și te vei asigura că nu te joci cu sănătatea animalului tău.

Dacă vezi că este speriat, nu îl mângâia spunându-i că totul va fi bine – Dacă, spre exemplu, cățelul tău este nervos și agitat, nu îl mângâia, pentru că el va vedea asta drept o recompensă pentru comportamentul lui și îl va adopta și în alte situații. Spune-i că nu e bine ce face, cu calmitate.

Citește și 7 întrebări pe care să le pui medicului veterinar al pisicii tale. 

Sursa: Wikihow

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!