Japonezii au eutanasiat 57 de maimuţe rare. Purtau gene de la o „specie străină invazivă”.

O grădină zoologică din Japonia a fost nevoită să reducă cu o treime numărul de maimuţe japoneze, după ce s-a descoperit că primatele purtau gene de la o „specie străină invazivă”.

S-a dovedit că primatele despre care cei de la respectiva grădină zoologică credeau că  sunt maimuţe de zăpadă pure din punct de vedere genetic, native insulelor japoneze erau, de fapt, hibrizi cu Macaca mulatta (maimuţe rhesus).

Din 2013, după o revizuire a legilor de mediu din Japonia, a devenit ilegală ţinerea şi transportarea speciilor invazive, inclusiv hibrizii. Acest lucru a însemnat că cele 57 de maimuţe au trebuit eutanasiate prin injecţie letală. „Au fost omorâte pentru a proteja mediul”, susţine un oficial japonez.

După acest eveniment, grădina zoologică a ţinut o comemorare în onoarea maimuţelor la templul budist local pentru a le „linişti sufletele”.
Maimuţele de zăpadă (Macaca fuscata) trăiesc numai pe teritoriul Japoniei, în partea de nord, unde întâlnesc şi zăpadă (de unde şi numele). De cealaltă parte, în schimb, Macaca mulatta este originară din sudul Asiei şi a fost de curând introdusă în Japonia. În încercarea de a proteja puritatea rasei maimuţelor de zăpadă, japoniezii au încercat să evite pe cât posibil încrucişarea acestei rase cu Macaca mulatta.

Hibridizarea reprezintă un risc pentru speciile native, spre exemplu, pisicile sălbatice din Scoţia sunt pe cale de dispariţie pentru că se împerechează cu pisicile domestice. Acum există doar câteva sute de exemplare de pisici sălbatice, în cele mai izolate zone din Scoţia.

Sursa: IFL Science

Foto: Wikipedia

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!