Cum se schimbă comportamentul câinelui tău, odată cu vârsta?

Atunci când vine vremea, nu mulţi dintre noi acceptăm că micuţul nostru căţel ajunge la apusul vieţii sale. Deşi nu este imposibil ca un patruped canin să trăiască chiar şi 32 de ani, speranţa medie de viaţă a unui câine variază între 7 şi 14 ani.

Aşa că iată la ce schimbări să vă aşteptaţi, odată cu înaintarea în vârstă a patrupedului vostru:

Devine mai vorbăreţ – Vocalizarea excesivă ce apare odată cu trecerea timpului nu înseamnă că patrupedul are chef de conversaţii, ci că devine din ce în ce mai dezorientat, din cauza disfuncţionalităţilor cognitive: surzeşte, are dureri sau suferă de artrită.  Sfatul nostru este să îl duceţi la medic, pentru examinare, iar dacă nu are probleme de sănătate, încercaţi să îl dresaţi să facă zgomot cât mai puţin. Şi răsplătiţi-l, când îi reuşeşte!

Este neliniştit şi se trezeşte în timpul nopţii – Îmbătrânirea poate duce la pierderea vederii şi a auzului, fapte ce afectează calitatea somnului căţelului. De asemenea, micuţul se poate confrunta cu urinări frecvente. Pentru ca patrupedul să doarmă mai bine, vă sugerăm să îl obosiţi în timpul zilei, să vă plimbaţi cu el, să vă jucaţi şi să îi oferiţi o minge care să îi omoare timpul şi energia. Medicamentele pentru un somn liniştit şi pentru calmare ar trebuie să fie folosite doar ca soluţie limită.

Se izolează şi devine anxios – Câinii arată că sunt anxioşi devenind iritabili şi sensibili, izolându-se de ceilalţi (animale şi oameni, deopotrivă), devenind mai puţin toleranţi atunci când sunt atinşi şi stând mai mult în apropierea voastră, a stăpânilor. Anxietatea se mai poate manifesta şi prin distrugerea căilor de acces sau prin refuzul de a mânca în absenţa stăpânilor.

Îşi face nevoile în casă – Dacă patrupedul a început să îşi facă nevoile în casă, nu daţi vina pe reaua lui voinţă. Căţelul se poate confrunta cu diverse probleme de sănătate ce apar odată cu înaintarea în vârstă: pierderea mobilităţii, nevoie mai frecventă de a urina, control mai slab asupra vezicii urinare sau a intestinelor, precum şi probleme grave cu anumite organe sau chiar tumori cerebrale. Duceţi- l la veterinar şi, dacă se constată că nu are probleme de sănătate, redresaţi-l aşa cum o făceaţi când era doar un puişor! Fiţi alături de el la bătrâneţe! Nimeni nu ar vrea să fie sigur în astfel de momente!

Distruge lucruri – Distrugerea lucrurilor ajută câinele să se destreseze, motiv pentru care câinele senior ajunge să distrugă obiecte din casă sau chiar pe sine. Alte forme de distrugere includ mâncarea de obiecte interzise (precum creioane), mestecarea sau chiar lingerea excesivă a anumitor părţi umane. Dacă este posibil ca patrupedul să facă asta ca urmare a durerilor fizice sau cognitive, atunci voi trebuie să îl susţineţi: amenajaţi-vă casa astfel încât şi ea, şi câinele să fie în siguranţă!

Se teme din ce în ce mai tare – Este destul de greu să te confrunţi cu sentimentul de milă ce apare atunci când vezi că patrupedul tău viteaz se teme de din ce în ce mai multe lucruri. Pe măsură ce îmbătrâneşte, câinelui i se pare că lumea este un loc plin de pericole, din cauza pierderii vederii. Amenajaţi spaţiul în care trăieşte câinele cât mai sigur şi asiguraţi-vă că este adesea muzică pe fundal, să nu se sperie de zgomotele neaşteptate din casă.

Are un comportament stereotipic sau compulsiv – Dacă patrupedul are comportamente repetitive, ritualice fără nici un scop (se autodistruge, se linge prea mult, se învârte adesea în jurul cozii, sare fără niciun motiv), atunci fie are o problemă cognitivă sau medicală, fie se confruntă cu anxietate. În cazul acesta, trebuie să contactaţi un specialist, să vedeţi dacă îi este de folos terapia sau medicamentaţia.

Devine agresiv fără să fie provocat – Din moment ce simţurile olfactiv, auditiv şi vizual devin tot mai slabe, câinele nu mai simte la fel de bine oamenii din jur, motiv pentru care se simte adesea în pericol şi, ca atare, devine foarte agresiv. Pentru a-i oferi un tratament, trebuie întâi să consultaţi un specialist să vedeţi care este cauza exactă.

Foto: Hepta.ro

Sursa: Pet md

 

 

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!