Întrebarea: ce a fost mai întâi, oul sau găina, ne urmărește încă din copilărie, iar pe oamenii de știință chiar de secole. O echipă de cercetători britanici pare să fi găsit, în sfârșit, răspunsul – găina! Răspunsul are la bază teoria conform căreia formarea ouălor este posibilă numai datorită unei proteine gasite în ovarele păsării. ,,Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui”, susţine Dr. Colin Freeman, cercetător în cadrul Universităţii din Sheffield, Regatul Unit. ,,Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului, dar prin examinarea îndeaproape a substanţei, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul", a continuat el. Proteina, denumită ,,ovocledidin-17" (,,OC-17"), acţionează ca un catalizator, având rolul de a accelera procesul de formare a cojii oului. Pentru a afla modul în care proteina acţionează, echipa de cercetare coordonată de Freeman a folosit un super-computer, denumit ,,HECToR". Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiştii au putut observa în detaliu procesul de formare a oului de găină. Rezultatele analizelor au arătat că OC-17 are un rol extrem de important încă din primele stadii de formare a cojii oului. În mod concret, proteina transformă carbonatul de calciu în cristale de calcit, care formează coaja oului. La fiecare 24 de ore, în urma acestui proces, sunt produse aproximativ şase grame de astfel de cristale. Profesorul John Harding, un alt cercetător din cadrul Universităţii din Sheffield, este de părere că descoperirea ar putea avea şi alte utilizări. ,,Înţelegerea modului în care găinile produc ouă este, în sine, un fenomen extrem de interesant, însă, mai mult decât atât, acest proces ne poate oferi, de asemenea, indicii referitoare la modul în care omul poate fabrica noi tipuri de materiale", susţine specialistul. Sursa: Metro.co.ok