15 sfaturi pentru a îngriji animalele iarna

Azi vă prezentăm 15 sfaturi pentru a îngriji animalele iarna. Sfaturi ca oamenii să protejeze fiecare vietate în această iarnă, având în vedere că este prognozat un val de frig. De la pericolele antigelului și sării de drum, până la prevenirea acumulării de gaze toxice în iazurile cu pești, există multe lucruri de care proprietarii de animale ar trebui să fie conștienți în această perioadă a anului.

Specialistul RSPCA în bunăstarea animalelor de companie, dr. Sam Gaines, a declarat:

„Este foarte important să ne ajutăm prietenii necuvântători în timpul vremii reci. Încurajăm oamenii să ni se alăture în misiunea de salvare a animalelor, așa că împărtășim sfaturi utile pentru a ne asigura că animalele lor și fauna locală rămân în siguranță.”

15 sfaturi pentru a îngriji animalele iarna

  • Monitorizați cu atenție animalele de companie ținute afară, precum iepurii și porcușorii de Guineea de la fermă.

Dacă temperatura începe să scadă sub punctul de îngheț, poate fi necesar să aduceți iepurele în casă. Recomandăm ca porcușorii de Guineea să fie ținuți în interior atunci când temperaturile sunt sub 15°C. Dacă îi aduceți în interior, aceștia au în continuare nevoie de spațiu suficient pentru a face mișcare. Dacă trebuie să îi lăsați afară, asigurați-le așternut suplimentar și protejați-le adăpostul de intemperii, folosind huse izolatoare dar ventilate. Căsuțele lor trebuie să fie într-un loc ferit, cu un acoperiș înclinat și ridicate de la sol cu cel puțin 10 cm.

  • Asigurați-vă că pisicile au acces constant în casă sau într-o zonă caldă, cum ar fi o anexă sau un hambar.

Așternutul sau locul de dormit al pisicii trebuie să fie cald, uscat și ferit de curenți de aer.

  • Antigelul și sarea de drum, frecvent utilizate în această perioadă a anului, pot fi otrăvitoare pentru animale.

Țineți astfel de produse departe de animalele de companie. Dacă bănuiți că a ingerat o substanță periculoasă, contactați imediat medicul veterinar.

  • Dacă animalul de companie se udă sau se răcește, uscați-l bine cu un prosop și asigurați-i un loc de dormit călduros.
  • Pentru câinii mai în vârstă sau bolnavi, puteți cumpăra o haină groasă sau un pulover care să îi țină de cald în timpul plimbărilor.

Asigurați-vă că nu îi restricționează mișcarea și că îi este confortabil.

  • Dacă plimbați câinele în întuneric sau călăriți un cal, purtați îmbrăcăminte reflectorizantă și luați în considerare protecția reflectorizantă și pentru animalul dumneavoastră.
  • Țineți câinele departe de iazurile, lacurile sau râurile înghețate, deoarece pot fi periculoase.

De asemenea, verificați să nu aibă zăpadă prinsă între pernițele labelor.

  • Dacă aveți păsări de companie în voliere, cotețe sau țarcuri, protejați-le de frig.

Asigurați-le așternut uscat și cald, cum ar fi paie, și acoperiți-le adăposturile pentru a le proteja de vânt și ploaie. Păsările consumă mai multă hrană în condiții de frig, așa că oferiți-le suficientă mâncare și apă proaspătă, asigurându-vă că nu îngheață.

  • Nu țineți animalele, inclusiv păsările, în sere și aveți grijă dacă le găzduiți în încăperi vitrate, cum ar fi serele de iarnă.
  • Dacă aveți un iaz cu pești, verificați-l zilnic pentru a vă asigura că nu este complet înghețat, deoarece dedesubt se pot acumula gaze toxice.

Nu spargeți gheața, deoarece acest lucru poate dăuna peștilor. În schimb, așezați cu grijă o cratiță cu apă fierbinte pe suprafața gheții pentru a topi un orificiu. Nu turnați apă clocotită direct pe iaz, deoarece poate afecta peștii. Nu folosiți niciodată antigel sau sare pentru a dezgheța iazurile sau băile pentru păsări.

  • Caii și animalele de fermă necesită îngrijiri suplimentare în timpul iernii.

Au nevoie de adăpost adecvat pentru a se feri de vremea rea, hrană suplimentară, deoarece iarba poate fi rară, și verificări regulate ale recipientelor de apă pentru a preveni înghețul. Asigurați-le protecție suplimentară cu o pătură impermeabilă. Permiteți-le accesul la zone uscate și verificați regulat copitele pentru eventuale probleme, cum ar fi febra noroiului. Animalele tinere necesită atenție specială în condiții de temperaturi scăzute.

  • Animalele sălbatice pot avea nevoie de ajutor suplimentar în condiții grele de iarnă.

Păsările pot avea dificultăți în a găsi hrană. Le puteți ajuta lăsându-le alimente suplimentare, cum ar fi fulgi de ovăz, semințe de floarea-soarelui, paste fierte sau orez, cartofi fierți, brânză, slănină nesărată, stafide, bile de seu fără plasă, mere, pere, fructe moi și insecte precum viermi de făină.

  • Asigurați-vă că băile pentru păsări sunt curate și fără gheață și puneți boluri cu apă curată.
  • Verificați cu atenție grămezile de lemne sau frunze înainte de a aprinde focuri sau ruguri.

Animale sălbatice precum aricii, broaștele și șoarecii ar putea hiberna acolo. Dacă găsiți animale sălbatice în hibernare, lăsați-le în pace.

Citește și: Alimente pe care să le dai pisicilor în fiecare sezon rece

RSPCA nu recomandă ținerea câinilor afară în niciun anotimp

Este foarte dificil să le îndepliniți toate nevoile în aer liber, mai ales la temperaturi foarte scăzute. Proprietarii trebuie să le ofere un loc de dormit curat, confortabil și uscat, cu o sursă sigură de căldură, astfel încât temperatura să nu scadă sub 10°C.

RSPCA atrage atenția asupra realității șocante a animalelor abandonate și neglijate în această perioadă. Organizația încurajează susținătorii să se alăture campaniilor care le pot apărea pe social media. Din păcate, rata abandonului și neglijenței a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani.

Citește și: La ce temperatură îngheață câinii iarna, dacă îi lași afară

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!