Vidrele au substanțe chimice veșnice în corpul lor, conform cercetătorilor din Marea Britanie

Vidrele au substanțe chimice veșnice în corpul lor, conform cercetătorilor din Marea Britanie. Unele specii de faunistă au acumulat de repetate ori mai mult decât cantitatea sigură de PFAS în țesuturile și organele lor.

Delfinii, vidrele, marsuinii, peștii și păsările din Regatul Unit au fost descoperite cu substanțe chimice toxice în țesuturile și organele lor. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „chimicale pentru totdeauna”, conform unei analize a datelor oficiale.

Vidrele au substanțe chimice veșnice în corpul lor

Substanțele chimice create de om, numite PFAS sau chimicale „pentru totdeauna” deoarece nu se descompun, sunt folosite într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale.

Unele dintre ele au fost legate de boli grave la oameni și animale, inclusiv cancer. PFAS au fost găsite pe scară largă în apă și soluri. Se crede că se află în sângele fiecărui om de pe planetă.

Watershed Investigations, Marine Conservation Society și The Guardian au obținut date oficiale despre mai mult de 1.000 de animale. Totul pentru a revela contaminarea pe scară largă cu o gamă de PFAS, în special PFOS și PFOA

Acestea din urmă au fost studiate cel mai mult și au fost considerate toxice, fiind acum interzise. Totuși, există mai mult de 10.000 de tipuri de PFAS și sunt cunoscute puține despre efectele lor toxice.

Un standard de calitate pentru mediul înconjurător privind PFOS stabilește că niciun pește nu ar trebui să aibă mai mult de 9 micrograme pe kilogram (9,1 μg/kg) în țesuturile sale. Asta pentru a proteja prădătorii de vârf și oamenii care consumă peștii de bioacumularea PFAS în organismele lor.

Dar 12% dintre peștii din seturile de date depășesc pragul. Unele specii, precum turtele și roach, au concentrații de până la 34 μg/kg și 41 μg/kg, respectiv.

Dacă pragul ar fi aplicat la toate speciile, aproape jumătate dintre animalele eșantionate ar depăși acest prag. Limita este considerată prea mare de mulți, iar Uniunea Europeană ia în considerare reducerea pragului la 0,077 μg/kg. Dacă aceasta ar fi aplicată, 92% dintre animale ar depăși pragul.

Nu doar vidrele au substanțe chimice veșnice în corp

Datele, reprezentate pe harta de poluare a Watershed, arată că multe animale conțin niveluri mult mai mari, în special prădători din vârful lanțului trofic.

Vidrele au fost găsite cu niveluri de până la 9.962 μg/kg, marsuinii cu 2.420 μg/kg, focile gri cu până la 357 μg/kg și delfinii cu până la 78 μg/kg. Ouăle de morus aveau concentrații de până la 158 μg/kg, iar ficatul de șorecar avea până la 104 μg/kg.

Sursele majore de poluare cu PFAS includ aeroporturi, locații militare și fabrici de substanțe chimice.

Un studiu de la Universitatea din Cardiff din 2024 a arătat că PFOA a fost găsit în vidrele din jurul unei uzine de substanțe chimice. Acolo, PFOA a fost folosit frecvent în procesele din trecut. Nivelurile au scăzut pe măsură ce distanța de la locul respectiv a crescut.

Watershed și The Guardian au dezvăluit niveluri mari de PFOA în apa uzată provenită de la acest loc și în 2023.

Alte surse includ stațiile de epurare a apei uzate, stațiile de pompieri și centrele de instruire pentru incendii, companiile de metale, fabricile hârtie, producătorii de piele și textile, instalațiile energetice și industriale, locațiile de deșeuri, inclusiv depozitele de deșeuri istorice și permise.

Unde se găsește PFAS

Deșeurile vechi de pe lângă râuri și coastă sunt cunoscute pentru că eliberează substanțe periculoase în apă.

PFAS pot ajunge în sol și în apă din nămolul contaminat cu substanțe chimice, care este răspândit pe terenurile agricole. Un raport al Agenției pentru Mediu sugerează că ar putea exista până la 10.000 de zone de PFAS în Anglia.

Unele dintre datele despre animale acoperă mai multe decenii. Dar PFAS este persistent și nu se descompune de-a lungul a mii de ani, astfel că rezultatele rămân relevante.

Profesorul Alex Ford de la Universitatea din Portsmouth a spus că „s-a îngrijorat de PFAS pentru că ele urmează povestea PCB-urilor, care au fost interzise acum 3 decenii și care încă provoacă probleme”.

Orcile, în pericol din cauza chimicalelor

Există temeri că unele populații de orci ar putea dispărea pentru că nivelurile continuă să se bioacumuleze prin lanțul trofic și ajung la un prag în care provoacă efecte adverse asupra sănătății.

„Sunt convins că același lucru se va întâmpla și cu PFAS. Mult după ce noi vom fi sub flori, oamenii vor privi înapoi, în decenii viitoare și vor întreba, de ce nu ați acționat mai devreme?”

Ford dorește interzicerea PFAS. „Indiferent ce organisme studiem, le găsim.” El a descoperit tipuri mai noi de PFAS în portul Langstone din Hampshire alături de cele interzise.

„Știm că le-au înlocuit pe baza presupunerii că erau mai puțin toxice. Dar acum există multe studii care sugerează că sunt la fel de toxice, sau toxice în moduri diferite, față de cele interzise.”

Dr. Tony Fletcher, de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a spus că „mai multe studii sunt realizate pe animale pentru că se experimentează pentru a obține informații despre toxicologie. Așadar, faptul că efecte similare asupra sistemului endocrin și sistemului imunitar au fost observate la specii de animale, la fel ca și la oameni, sugerează că într-o anumită măsură poți face paralela.”

Fletcher susține și măsuri mai stricte de reglementare a PFAS în Regatul Unit. Împreună cu Ford, a fost printre cei 59 de experți și oameni de știință care au scris guvernului pentru a-și exprima îngrijorările legate de PFAS. Dar și pentru a cere acțiuni.

Dr. Francesca Ginley, manager de politici la Marine Conservation Society, a spus:

„Aceste chimicale există din anii 1950, dar au provocat deja daune severe faunei sălbatice din întreaga lume. Și acum vedem cum unele dintre cele mai iconice specii de faunistă din Regatul Unit, cum ar fi vidrele și marsuinii, sunt contaminate cu PFAS.

Singura modalitate de a stopa această poluare este să o oprim la sursă, motiv pentru care cerem interzicerea întregii grupe de chimicale. Este singura modalitate de a aborda cu adevărat această problemă și de a preveni agravarea ei, înainte să fie cu adevărat prea târziu.”

Citește și: Vidra maestră a jongleriilor cu pietre – Funny Video

Richard Benwell, CEO al Wildlife and Countryside Link, a spus:

„Poluarea cu PFAS se răspândește pe întreaga hartă, de sus în jos în lanțul trofic, acumulându-se în timp. Nu știm în întregime amploarea riscurilor. Dar prezența unor concentrații mari de chimicale potențial periculoase în o gamă largă de faună este un semnal grav că trebuie să oprim această poluare de la sursă.

După ani de întârziere, guvernul ar trebui să interzică PFAS în toate utilizările, exceptând cele esențiale. Restricțiile asupra utilizării ar trebui să fie însoțite de noi responsabilități financiare pentru companiile chimice, pentru a contribui la refacerea mediului din Regatul Unit și la finanțarea internațională a naturii.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a spus că guvernul este angajat în protejarea mediului de riscurile chimicale. Dar și că „revizuirea rapidă a planului de îmbunătățire a mediului pentru a livra țintele legale de salvare a naturii, care include și gestionarea riscurilor generate de PFAS, este în desfășurare”.

Citește și: Scoicile din oceane se dizolvă. Care este cauza

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!