Nivelul tău de stres îți afectează câinele, conform ultimului studiu

Nivelul tău de stres îți afectează câinele, conform ultimului studiu. Sursa foto: Pixabay.com

Toți ne confruntăm cu stres din când în când, fie că este legat de muncă, de viața personală, de finanțe sau de sănătate. Iar o cantitate mică de stres poate fi de fapt benefică, conform petsradar.com.

Dacă v-ați stresat din cauza faptului că vreți să cumpărați cea mai bună hrană pentru câini sau că îl antrenați în cel mai bun mod, veți ști că a fi părinte de animal de companie poate provoca uneori stres!

Nivelul tău de stres îți afectează câinele

Și, deși nu este un secret faptul că stresul poate avea efecte negative asupra sănătății, știai că nivelurile noastre de stres pot afecta și câinii? Informația este recentă, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Queen’s din Belfast.

Câinii noștri duc vieți mult mai puțin stresante decât strămoșii lor cu ani în urmă. Dar au în continuare experiențe care ar putea fi stresante, cum ar fi vizitele la veterinar și călătoriile lungi. Cercetătorii din Franța au descoperit, în urmă cu câțiva ani, că modul în care se comportă un stăpân la veterinar va afecta nivelul de stres al câinelui.

Până la cercetarea lui Aoife Byrne și a Dr. Gareth Arnott de la Universitatea Queen’s, nimeni nu a analizat efectul stresului stăpânilor de câini asupra acestora, într-un mediu controlat. Studiul lor analizează efectul stresului stăpânilor, măsurat prin modificări ale frecvenței cardiace, în comparație cu stresul experimentat de câine la veterinar.

Cercetare pentru nivelul de stres la câini

28 de proprietari și câinii lor au participat la experiment, ambele specii purtând monitoare de frecvență cardiacă pe tot parcursul experimentului.

Cercetătorii au expus apoi părinții fie la intervenții stresante, fie la intervenții de relaxare, monitorizând efectul pe care acestea l-au avut asupra lor, precum și asupra câinilor lor.

Prima a implicat un test digital de stres și o sarcină de prezentare verbală, în timp ce a doua a fost un videoclip de meditație ghidată a respirației de cinci minute.

„Am constatat că frecvența cardiacă a câinilor a scăzut pe măsură ce s-au obișnuit cu mediul clinic veterinar”, au scris Byrne și Dr. Arnott în The Conversation.

Recomandarea medicilor veterinari

Așa că medicii veterinari ar trebui să le ofere câinilor timp să se obișnuiască cu clinica, înainte de a-i examina. Nu numai că acest lucru le va reduce stresul, dar poate îmbunătăți și corectitudinea oricăror examinări sau teste efectuate. Asta deoarece măsuri precum frecvența cardiacă și respiratorie pot fi ridicate ca urmare a creșterii stresului.

Modificările frecvenței cardiace a stăpânului, de la începutul până la sfârșitul experimentului, ar putea prezice și modificările frecvenței cardiace a câinelui. Aceasta a fost înregistrată crescând sau scăzând, în consecință.

Acest lucru sugerează că patrupezii ar putea fi capabili să recunoască stresul la părinții lor. Astfel își influențează propriile niveluri de stres – fenomen numit „contagiune emoțională”. Acest lucru se referă la situația în care oamenii sau alte animale pot imita emoțiile și comportamentele celor din jurul lor. Evident, indiferent dacă își dau seama sau nu.

Citește și: Papa Francisc se joacă cu un câine de la circ – vezi momentul adorabil care a făcut înconjurul lumii

De asemenea, sugerează că animalele se uită la stăpânii lor pentru a-și informa răspunsul la un mediu nou. Deoarece oamenilor li s-a cerut să nu răspundă câinilor în timpul experimentului, orice evaluare a stresului adulților făcută de câini a fost efectuată fără comunicare directă.

Se pare că stresul uman poate influența câinii. Așa că este important să ținem cont de acest lucru atunci când mergem la veterinar. Dacă rămânem calmi în timpul vizitelor la veterinar și medicii ne încurajează să ne simțim calmi, putem ajuta și patrupezii.

După cum au spus specialiștii:

„Ceea ce reiese din ultima noastră cercetare este că patrupezii sunt animale perceptive, care sunt influențate de lumea și de oamenii din jurul lor. Persoanele care au grijă de câini sau care lucrează cu ei ar trebui să țină cont de faptul că propriul lor stres îl poate afecta pe cel al câinilor lor.”

Citește și: Istanbul. O cățelușă fără adăpost și-a adus puiul inconștient la o clinică veterinară pentru a-i salva viața

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!