Cum dresam pisica sa poarte lesa sau ham

Cu perseverenta si rabdare puteti determina pisica dumneavoastra sa accepte purtatul unui ham si sa mearga la plimbare sau sa alerge in siguranta prin preajma, in gradina. Realizarea acestui dresaj se poate face mult mai usor in cazul in care pisica este inca in stadiul de pisoi dar nu este o conditie stricta si pisicile adulte putand fi obisnuite cu conditia sa se procedeze cu mult tact dar mai ales cu multa rabdare.
Acceptarea purtarii hamului in mod gradat poate fi sustinuta prin recompense cu mancare (asa zisul ciubuc) pentru fiecare pas efectuat dealungul perioadei de dresaj, pisica acceptand mult mai usor noile schimbari.

Primul pas consta prin a lasa hamul pe podea astfel incat pisica dumneavoastra sa-l poata mirosi si obisnui cu el. In momentul in care hamul nu mai este perceput ca pe ceva periculos sau amenintator asezati-l pe spatele pisicii fara a-l prinde de ea. Distragerea atentiei pisicii cu o bucatica buna in timp ce ii puneti si lasati hamul pe spate (fara a-l prinde de ea) poate fi un lucru ajutator in a se acomoda cu noua senzatia avuta pe spate. Pe masura ce pisica incepe sa accepte sistemul prindeti-i hamul pe corp pentru perioade scurte de timp dar indepartati-l imediat ce constatati ca pisica da semne de neliniste. In mod gradata mariti perioada de timp in care lasati hamul montat pe pisica si numai in momentul in care pisica pare sa fi uitat ca are hamul pe ea adaugati-i si lesa. Lasati pisica sa se plimbe liber cu lesa atasata asigurandu-va ca nu se incurca cu ea de eventuale obiecte din jur. Apoi apucati incet de capatul celalalt al lesei astfel incat pisica sa se obisnuiasca cu ideea ca exista presiune in ea. Pasul final consta in familiarizarea animalului dumneavoastra cu lumea exterioara care poate fi captivanta dar posibil si infricosatoare, fiind plina de imagini si sunete noi. Incepeti acest proces de invatare in curtea casei/blocului sau intr-o zona linistita din apropierea casei tinand lesa stransa in cazul in care pisica incearca sa fuga. In mod gradat mariti durata acestor exercitii pana cand pisica dumneavoastra se va simti comfortabil in noua postura. Si in acest caz folosirea unor recompense gustoase va usura mult procesul de invatare al favoritei dumneavoastra. Niciodata nu bruscati pisica si nu cautati sa va grabiti in deprinderea ei cu hamul. Veti risca atat sa fiti muscat si zgariat serios de pisica cat si faptul ca veti anula orice posibilitate de coabitare si dresare ulterioara, animalul devenind recalcitrant, vesnic speriat si uneori agresiv fata de dumneavoastra.

Bogdan Matei, 27 iunie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!