Sa ne cunoastem mai bine pisica

Despre somn: pisicile dorm, in medie, 15 ore pe zi.
Despre hrana: adesea se spune ca pisicile castrate devin grase, lenese si nu mai sint bune de nimic. Nu-i deloc adevarat: o pisica se ingrasa si se leneveste doar daca o hraniti prea mult.
Pisicile sunt gurmande, ele mananca pina li se face rau – deci nu va indopati pisica! Le place sa bea ceai, care, in fond, le face blana frumoasa.
In afara de hrana lor obisnuita (carne, peste, oua), pisicile prefera si bananele, branza sau prajiturile; sint amatoare si de masline.
Pentru o mai buna digerare, ele ar trebui sa manance si iarba, care le reduce formarea de smocuri de par pe care-l inghit atunci cind se spala.
Apa este un element important in alimentatia pisicilor, de aceea, dupa fiecare masa, pisica ar trebui sa bea apa, care va fi schimbata des, pentru a evita aparitia microbilor.
O pisica de 10 saptamini mananca de patru ori pe zi, mese pe baza de lapte, cereale si paine. La 6 luni, o pisica mananca de trei ori pe zi, iar un adult doar de doua ori pe zi.
Despre comportament. Pisicile fricoase isi lasa intotdeauna urechile pe spate. Din punctul de vedere al inteligentei, pisicile se situeaza imediat dupa cimpanzei, ele fiind singurele animale capabile sa invete lucruri noi observind comportamentul celorlalte persoane din jur.
Daca domesticirea pisicilor s-a facut inca de acum milioane de ani, aparitia pisicilor de rasa este un fenomen mai recent, caci ele au aparut o data cu cresterea numarului expozitiilor feline, la sfirsitul anilor 1800.
Fiind dotate cu un strat special de celule care reflecta lumina, pisicilor noaptea le stralucesc ochii si ele pot vedea in intuneric mai bine decit oamenii, de sase ori mai bine!
Coloana vertebrala a pisicii este la fel de flexibila precum cea a ghepardului.
Viteza pe care o pisica o poate atinge atunci cind alearga este de 50 de kilometri/ora.
Despre statul la pinda. Chiar daca va hraniti pisicile putin sau mult, acestea vor fi tot timpul in cautare de prada, caci ele prezinta dintotdeauna instinctul de vanator, acesta fiind o inclinatie specifica, o necesitate, o nevoie de a trai, ele vineaza deci din instinct si nu de foame. Corpurile lor agile reprezinta un atu pentru vanatoare. Ele sunt destul de rabdatoare, ascunzindu-se si asteptand timp indelugat momentul potrivit pentru a navali asupra victimei.

Publicat la 8 iunie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!