Pisica – boli ale aparatului de reproductie

Tumorile mamare. Sunt destul de frecvente la pisica, mai ales in cazul in care puii nu supravietuiesc nasterii. In acest caz, laptele din mamele produce, intr-o prima faza, mamite urmate de abcese mamare. Pe acest fond traumatic apar tumorile mamare, de obicei adenocarcinoame. Aceste tumori evolueaza in timp, de multe ori se impune interventia chirurgicala. Procentul de succes al operatiilor este mare, dar este posibila si dezvoltarea metastazelor, care este fatala pisici.
Piometrita. Cauza piometritei este o dereglare hormonala si este des intalnita la pisica. Majoritatea cazurilor le regasim printre pisicile cu varsta mai mare de 5 ani care nu au avut niciodata pui, care isi desfasoara existenta predominant in casa si care nu s-au imperechiat. Piometrita poate fi declansata si de o nastere grea sau de retentiile placentare. Pisica este abatuta, bea apa multa si la nivelul vaginului se poate observa o secretie galben-rozalie. Tratamentul consta in extirparea pe cale chirurgicala a uterului.
Plagile testiculare. Aceste plagi sunt rani de diferite grade provocate de masculi intre ei, in timpul confruntarilor directe. Atacul este frecvent in aceasta zona, avand ca rezultat sfasaierea scrotului, a invelitorilor testiculare, a glandului penisului. Pentru tratament se utilizeaza unguente antibiotice, se administreaza antiinflamatoare pe cale generala sau se apeleaza la tratamentul chirurgical, constand in castrarea masculilor mai agresivi.

Publicat la 3 mai 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!