Infectiile provocate de rani la pisici

Pisicile sunt animale teritoriale, de aceea pisicile carora li se permite accesul in afara locuintei pot suferi rani in urma luptelor cu alte pisici. Aceste rani se pot usor infecta si daca sunt lasate netratate pot evolua in afectiuni grave, mergand pana la septicemie. Statistic, s-a observat ca motanii se bat mai frecvent decat pisicile, mai ales cand un “venetic” apare in cartierul “stapanit” deja de un grup de feline. Probabilitatea scade mult in cazul animalelor care au crescut impreuna.

Semnele clinice ale infectiei

Bacteriile care cauzeaza infectia se mutliplica in tesut cu cateva zile inaintea aparitiei semnelor vizibile. Acestea debuteaza prin umflaturi locale, durere acuta la nivelul ranii, manifestate si prin cresterea temperaturii corpului. Treptat se formeaza un abcces, o punga de puroi. Cele mai predispuse zone sunt zona capului, membrele si gatul.

Dezvoltarea infectiei

Ranile sunt provocate de cele doua arme ale pisicilor, dintii si ghearele, ambele la fel de periculoase. Pisica musca diferit de caine, muscatura ei asemanandu-se cu o intepatura. La fel, in cazul ghearelor, care au si dezavantajul faptului ca sunt curbate iar rana provocata este mai grava. In ambele cazuri, dintii sau ghearele sunt repede retrasi dupa actionare, rezultatul fiind o intepatura de mic diametru, care se va inchide rapid. (Nu intra aici in discutie ranile provocate prin zgariere, care sunt mult mai grave uneori).

Inchiderea rapida a ranii face ca bacteriile aflate in gura pisicii, sau pe ghearele acesteia, sa ramana blocate sub piele, unde vor gasi un mediu propice dezvoltarii rapide. Cele mai intalnite bacterii in astfel de rani sunt Pasteurella multocida si cele din genul Streptococcus.

Tratament

Cel mai eficient este tratamentul cu antibiotice, administrate in primele 24 de ore de la producerea ranii; acestea vor stopa intinderea infectiei si formarea abcesului. Daca el s-a produs deja, puroiul trebuie drenat printr-o mica incizie, rana curatata cu dezinfectant, operatiune urmata obligatoriu de medicatia corespunzatoare (cuprinzand antibiotice injectabile sau orale). Abcesul se vindeca astfel in 2 pana la 5 zile.

Ranile nu sunt atat de grave incat sa puna viata felinei in pericol, daca se intervine la timp. Veterinarul este singurul in masura sa prescrie antibioticele care se vor lua, in caz contrar riscand sa inrautatim situatia.

Publicat la: 11 noiembrie 2004

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!