Pisica siameza

Desi unii felinologii sustin ca originea lor ar fi in Siam (Thailanda) acasta pisica se intalneste si in alte zone ale Extremului Orient. Se pare ca ea ar fi rezultatul incrucisarii dintre Birmaneze si o pisica fara coada, explicandu-se astfel si faptul ca pisica Siameza are coada scurta si cu nodozitati. Alti specialisti sustin provenienta rasei Siameze din Abisiniana sau din Albastra de Rusia, bazandu-se pe faptul ca pisici asemenatoare apar si in alte tari precum si in arta apuseana de acum 400 de ani. In perioada victoriana, expertii britanici erau de parere ca Siameza ar fi o rasa albinotica a Birmanezei sau ca ea ar deriva din ” Pisica sacra de Burma si pisica Annamit “, dar nimeni nu stie cu siguranta care este originea rasei de care ne ocupam in acest material. Prima Siameza care a fost adusa in Europa este cea a consulului britanic la Bangkok (1884). Felina vesela si nastrusnica patrunde si in Franta in urma cu 80 de ani ocupand locul I in ierarhia pisicilor cu par scurt. Primul standard al rasei a fost publicat in 1892 si era cu totul diferit de standardul actual aparut in 1902.

Conform acestuia din urma, Siameza are capul alungit ce se lateste in dreptul ochilor, bot ascutit cu nas lung, dinti rezistenti dar fini si frunte tesita. Ochii sunt migdalati de culoare albastra sau albastru-safir. Acestia se inrosesc atunci cand pisica este furioasa sau speriata. Urechile sunt mai late la baza si au par in interior, iar gatul este subtire. Corpul este zvelt, membrele sunt gratioase dar puternice, ghearele indoite si foarte ascutite. Coada neagra poate fi lunga sau scurta, in functie de varietate si de mutatiile naturale. Blana matasoasa este de obicei deschisa la culoare, dar sunt si exceptii, insa fata, capul, extremitatile trebuie sa se diferentieze de restul corpului. Pieptul este aproape alb cu o mica pata in zona ombilicului. Lungimea pisicii de la bot la baza cozii trebuie sa fie de 58 de cm si sa aiba o inaltime de 33 cm. De obicei femela este mai mica cu cativa cm. Un mascul ajunge pana la 4,5 kg iar femela pana la 4 kg.

Trasaturi neconforme rasei: ochi verzi, ochelari, culoare uniforma, extremitati decolorate etc. Siameza este o pisica inteligenta, foarte curata, careia ii plac florile si parfumurile. Miauna doar atunci cand are ceva de spus, in rest fiind “muta”. Cand vaneaza are comportamentul unui caine. Este foarte rabdatoare, sireata si cu o viteza impresionanta. Este o pisica friguroasa, care are nevoie de aprox. 20 gr. C in apartament, pentru ca mai toate bolile le face iarna. Se hraneste cu peste (decongelat, dezosat), orez si legume fierte etc. Puteti sa-i dati si lapte dar acesta provoaca scaun moale. Gestatia dureaza 60 de zile (cu 2-9 zile mai mult decat la alte rase) si trasaturile rasei se pastreaza pe linie paterna. Pisoii – in medie 5 la nastere – sunt de culoare alba si dupa intarcare se vor hrani cu terciuri. Carnea se va introduce cat mai tarziu in regimul lor alimentar. Pe masura ce pisoiul creste puteti sa-i dati si unt, smantana, lapte dulce, galbenus de ou precum si conserve (atentie la termenul de garantie) si granule speciale pentru pisici, care ii vor asigura necesarul de vitamine, il va ajuta sa creasca frumos si sa aiba o blana moale, stralucitoare. Trebuie sa aveti grija ca alimentele si apa pe care i le oferiti pisoiului sa fie proaspete, pentru ca altfel va refuza sa le consume.

Vasele in care se pune mancarea si apa, precum si tavita pentru nevoi trebuie sa fie foarte curate, dar niciodata spalate cu detergenti pentru ca riscati sa va otraviti animalul de companie. La fel de toxice sunt si unele plante precum: ficus, trandafir japonez, lalele, zambile, muscate etc. Atunci cand are probleme cu digestia pisica “paste” iarba sau bea apa din vaza cu flori. Cel mai bine este ca dumneavoastra sa-i puneti orz intr-un ghiveci cu preti nu foarte inalti, care va suplini foarte bine necesarul de “iarba”. Sfatul medicului veterinar este sa nu dati oase pisicutelor, pentru ca le poate face mai mult rau decat bine, folositi mai bine faina de oase. Pisicile vor manca des numai in primele luni de viata (3-4 mese/zi). La maturitate acestea vor manca doar de 1-2 ori/zi. La varsta de 2-3 luni este recomandat sa faceti o vizita medicului veterinar, pentru “luare in evidenta” si eliberarea unui carnet in care se vor trece toate vaccinurile. In fiecare an, cam in aceeasi perioada se va face un polivaccin necesar sanatatii animalului, deparazitare interna si externa, precum si vaccin antirabic daca doriti s-o luati cu dvs. in concediu sau s-o scoateti afara din cand in cand. In afara de Siameza standard, mai exista si varietati: Siameza cu extremitati colorate in negru-castaniu, albastriu-intunecat, ciocolatiu, liliachiu, marmorata, roscata si alba.

www.zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!