Sanatatea puilor

Inainte de a va lua un caine, merita din plin sa petreceti ceva timp in incercarea de a afla care este rasa de care aveti cu adevarat nevoie. La fel ca si oamenii, cainii traiesc mai mult decat alte animale, astfel ca puiul de caine care tocmai a sosit in casa ar putea sa fie alaturi de familia dumneavoastra pentru urmatorii 15 ani si chiar mai mult. Indiferent daca preferintele dumneavoastra se indreapta catre un exemplar de rasa sau catre o corcitura, important este sa selectati exact tipul de caine care se potriveste stilului de viata pe care il aveti.

Nu cumparati niciodata un caine de la o sursa necunoscuta, iar, daca este posibil, vizitati casa pentru a vedea din ce mediu provin catelusii. Este vital sa capatati un caine care a crescut intr-o casa curata si a fost ingrijit asa cum trebuie de la o varsta frageda. Nu este o idee rea nici sa incercati sa petreceti ceva timp si cu mama sa, pentru a va lamuri cam care va fi temperamentul viitorului caine. Daca ea este genul de caine pe care l-ati dori sa va fie companion, atunci si catelusii ei vor fi exact ceea ce va trebuie.

Cum recunoasteti un catelus sanatos?

In primul rand, acestia trebuie sa dispuna de o maniera de a se comporta prietenoasa si increzatoare, dar fara a deveni dominanti pentru restul de catelusi. Un catelus timid va deveni un caine foarte incapatanat, iar unul cu o personalitate puternica, dominant, are sanse mari de a se transforma intr-un caine agresiv. Ochii trebuie sa fie curati, fara nici un fel de pata sau de scurgeri, iar urechile trebuie sa fie curate, fara mizerie in canale. Dintii din fata trebuie sa fie uniti, iar daca nu sunt asa, asta inseamna ca mai tarziu ei pot dezvolta probleme serioase din acest punct de vedere. Blana trebuie sa fie moale si stralucitoare, fara matreata sau pete negre care indica faptul ca au fost infectati de purici. Spatele trebuie sa fie curat si frumos mirositor, mizeria sau mirosul accentuat putand indica ca acesta sufera de diaree. Nu in ultimul rand, burtica sa trebuie sa fie plata si moale, pentru ca o burtica umflata sau tare poate indica ca a fost infectat de viermi intestinali.
Majoritatea cateilor pot fi luati de la varsta de 6-8 saptamani. La aceasta varsta au deja un temperament aparte, dar sunt suficienti de tineri pentru a se adapta cu rapiditate noului mediu. Inainte de a-l duce acasa, treceti cu catelusul pe la veterinar, pentru un control mai amanuntit, pentru a stabili programul de vaccinare si dieta. De asemenea, veterinarul poate sa isi dea seama daca acesta sufera si de diferite probleme din nastere, cum ar fi hernia sau problemele legate de dinti, de care am discutat mai devreme.

Primele zile ale catelului

Incercati sa il obisnuiti mai mult cu una dintre camerele casei, pentru ca aceasta sa se obisnuiasca sa stea mai mult in ea, si sa-si stabileasca aici preferintele sale. Incercati sa ii realizati un pat intr-o zona calma a casei, departe de copii, al caror zgomot il poate deranja in timpul somnului. Hraniit-l intotdeauna pe baza dietei stabilita de comun acord cu medicul veterinar, si aranjati casa in asa fel incat aceasta sa nu ii ofere prea multe sanse pentru a se dezlantui. Catelusilor le place sa mestece, asa ca aveti grija la firele electrice, bagajele de mana sau la orice altceva le-ar putea produce rau in urma mestecarii. Si, nu in ultimul rand, oferiti-le jucarii de care sa fie acaparati, in asa fel incat lucrurile din casa sa nu ma constituie o tentatie pentru ei.

1 august 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!