Modalitati de filtrarea apei din acvariu (1)

Mentinerea unui acvariu bine plantat, cu apa limpede si pesti sanatosi, este idealul oricarui acvarist. De multe ori din pacate aceasta dorinta nu poate fi indeplinita pe deplin datorita unor aspecte care la prima vedere scapa planurilor propuse: un acvariu prea mic, un numar prea mare de pesti, talia pestilor supradimensionata in raport cu volumul de apa, lipsa sau abundenta luminii si a caldurii, o hranire excesiva. Toate acestea duc in scurt timp, la transformarea acvariului intr-un colt urat mirositor cu aspect dezagreabil. Pestii sunt tinuti adesea in volume de apa infinit mai mici in comparatie cu mediul natural. Resturile organice pot ajunge repede la un nivel toxic indeosebi in cazul acvariilor marine si a celor cu volum relativ mic de pana in 100 de litri.
Resturile organice includ si amoniacul eliberat de pesti prin branhii si dejectii, resturile de hrana neconsumata. Pentru a putea tine sub control acest nivel se pot folosi diferite metode pornind de la schimbari repetate de apa, filtrarea biologica, chimica, mecanica, una dintre acestea sau o combinare de 2 sau mai multe tehnici.
Oricare ar fi metoda aleasa scopul principal este de a reduce cat mai mult concentratia de amoniac astfel incat apa sa devina un mediu propice pentru pesti. Desi pare greu in fapt este o cale usoara datorita bacteriilor consumatoare de amoniac ce il convertesc in sustante mai putin toxice, acest proces avand loc deseori fara ca acvaristul sa ia cunostiinta de el. Totusi, cei mai experimentati vor stiu sa profite de pe urma acestui proces si sa-l maximizeze.
Cand se incepe un acvariu nou coloniile de bacterii consumatoare nu sunt bine reprezentate astfel ca pentru o perioada de cateva saptamani trebuie progresiv sa o cladim prin introducerea treptata a numarului de pesti pentru a acorda timp coloniei sa creasca.este de tinut cont de faptul ca bacteriile desfac amoniacul in substante( mai intai in nitriti apoi eventual in nitrati) care sunt mai putin toxice si care pot fi pot fi foloside de asemeni de catre plantele acvatice. Multi pesti pot tolera nivele inalte rezonabile de nitrati, dar in timp se pot acumula pana cand devin prea toxici. Un nivel prea mare de nitrati poate duce la o explozie a algelor.
Schimbarea apei este unul din cele mai efective modalitati de control si este recomandat si in cazul in care se folosesc sisteme alternative de filtrare. In mod normal se recomanda schimbarea a 1/3 din volumul total de apa saptamanal. In cazul in care se suspecteaza o acumulare mai mare de nitriti recomandam efectuarea de teste a calitatii apei, acestea reliefand cel mai bine starea apei din bazin.
In nici un caz nu se va schimba toata apa, acest lucru producand soc chimic pestilor pentru unele specii inducand chiar moartea lor.
Pentru celelalte metode de filtrare vom reveni in editiile viitoare.

Bogdan Matei, 10 iunie 2005

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!