Nasalis larvatus, maimuta nasoasa

Maimuta nasoasa – Nasalis larvatus – este un animal singular, atat datorita infatisarii masculului (al carui nas, foarte dezvoltat, ii confera un aspect straniu), cat si datorita remarcabilelor sale performante de inotator. Traieste numai in insula Borneo si nu poate fi intalnita la tot pasul, ci doar in zonele de mangrove din preajma tarmurilor si in padurile umede.

In jungle traiesc dupa aprecierile botanistilor, peste 11.000 de specii de plante, o treime dintre ele fiind endemice (o specie endemica nu se intalneste decat intr-o anumita regiune)

Diversitatea generala devine si mai evidenta, daca amintim ca pe un spatiu de numai 6,5 hectare se intalnesc 700 de specii diferite de plante, pe cand in Europa, intr-un areal de aceeasi intindere, doar 50 de specii. Referindu-ne numai la marii arbori din familia Dipterocarpaceae, din cele 267 de specii cunoscute in Borneo, 155 sunt endemice.

Lunea animala din insula cuprinde si ea diferite specii endemice, cele mai multe fiind desigur nevertebrate, dar nu lipsesc nici din clasele superioare, pasari si manifere.

Prima numara cam 30 de specii, iar dintre cele 39 de manifere, 13 specii apartin ordinului primatelor, care grupeaza cele mai inteligente manifere.

Printre ele se numara micul Tarsius, dar si marele urangutan (PANGOPYGMAEUS), gibonul de Bormeo si ciudata maimuta nasoasa. Aceasta din urma poate fi intalnita numai in padurile umede litorale si in zonele de mangrove, niciodata la distante mai mari de 300 km de tarmuri.

Narvalis larvatus are un stomac incapator

Stomacul maimutei nasoase este foarte incapator, iar in plus se poate dilata, asfel ca, atunci cand este plin, animalul are aspectul unei fiinte aflate la sfarsitul gestatiei. El este divizat in compartimente cu diverticule complicate, amintind de stomacul maniferelor rumegatoare .

In stomac, frunzele raman un timp, pentru ca, sub influenta bacteriilor extrem de numeroase, sa inceapa fermentarea si digestia. Celuloza este transformata in glucoza, usor asimilabila, care furnizeaza organismului energia necesara.

Digestia se face atat de rapid , incat animalul este nevoit sa evite alimentele usor degerabile, precum fructele carnoase si noi, care produc acumulari de gaze in stonac, si sa le caute pe cele uscate si amare, care se digera mai lent.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!