Ingerate prin alimente, sarurile minerale si oligo-elementele sint indispensabile vietii pasarilor. Iata tabloul principal cu acesti compusi : Calciu – component al oaselor, participa la sinteza si eliberarea neurotransmitatorilor – migdale, nuci, alune, fructe seci (smochine, curmale), papadie, soia boabe, nisip, os de sepie, coaja de cochilie de stridie, coaja de ou fiert Crom – intervine in metabolism si in producerea energiei – drojdie de bere, uleiuri vegetale, cereale, grane Iod – regleaza functia tiroidiana – legume verzi Fier – esential vietii, este la baza hemoglobinei, are rol determinant in trecerea oxigenului in celule – galbenus de ou, linte, migdale, caise, alune, stridii, cereale. Magneziu- -este si in componenta osului, dar actiunea lui este mai mult celulara, intervine in reactiile energetice – fulgi de ovaz, legume verzi, fructe seci (nuci, alune, arahide) Mangan – intervine in cresterea osoasa si a in mobilitatea cartilagiilor, antialergic universal – cereale, ananas, banane, leguminoase, migdale. Potasiu – intervine in echilibrul acido-bazic, regleaza tinerea apa din celule, transmite influxul nervos muschilor – banane, legume proaspete si seci, fructe proaspete, ciuperci Selenium – antioxidant mai ales in combinatie cu vitaminele C, E, A – drojdie de bere, usturoi, ceapa, varza, cereale, ananas Zinc – participa la 100 de functii enzimatice, este indispensabil – cochilie de stridii, cereale, ciuperci, brocoli, ceapa, galbenus de ou. Publicat la 6 mai 2005