Iepurele de casa

Numerosi sunt cei care sunt vrajiti de acesti mici bulgari de blana cu urechi mari, care sunt iepurasii. Dar pentru a-i oferii conditii de viata care sa-i multumeasca, trebuie sa cunoastem mai multe lucruri.
O miniatura foarte simpatica. Exista numeroase specii de iepuri care pot fi clasificate in patru categorii: rase gigant (de la 4,5 la 8 kg), medii (2,5 la 4,5 kg), mici (2 la 2,5 kg) si pitice (sub 2 kg). Ultimele doua categorii sunt cele mai intalnite la noi in casa, dar vedeta este incontestabil, iepurele pitic. Exista, de asemenea, numeroase variante de culoare: polonezii sunt albi cu ochii albastrii sau rosii, de culoare, berbecii au urechile cazute, blanosii.
Daca sunt crescuti in conditii adecvate, iepurasii pot trai de la 7 la 10 ani. Nu ii adoptati daca sunt mai mici de doua luni, inainte de aceasta varsta au nevoie neaparat de mama lor pentru a se dezvolta normal.
Unde ii plasam? O cusca spatioasa, dotata cu rumegus si paie si plasata intrun loc calm, ferit de curent ii va conveni de minune micutului dumneavoastra colocatar. Iepurele este un animal sociabil, deci este preferabil sa traiasca impreuna cu semenii sai. Atentie, insa! O convietuire care sa nu va dea batai de cap se poate realiza numai cu un grup de femele in care se poate introduce si un mascul castrat. Doi masculi vor avea mereu ceva de impartit si se vor bate, iar un cuplu sexual activ va crea un efect de avalansa: dupa o gestatie de o luna, iepuroaica naste de la 2 la 5 pui care dupa 8 luni vor fi capabili si ei sa se reproduca.
Cum ii hranim? Pentru a hrani corect iepurasii trebuie sa cunoastem doua informatii de o importanta vitala: dintii lor cresc in permanenta si trebuie sa se toceasca prin masticatie continuu iar sistemul digestiv are, de asemenea, o functionalitate permanenta. Iepurele are, deci, nevoie de o alimentatie abraziva, saraca in energie si bogata in fibre, care sa-i permita o masticatie indelugata si un tranzit digestiv multumitor. Este recomandat sa-i oferiti fan la discretie, verdeata (iarba, papadie) legume proapete si numai o cantitate mica de granule pentru iepuri. Date in cantitate mare, aceste granule satura rapid animalul, care isi va reduce activitatea de alimentare, favorizand aparitia afectiunilor de dinti si digestive. Iepurii mai au si o alta particularitate: manaca unele din fecalele pe care le elimina, numite "caecotrophes", mai mici si mai moi decat celelalte. Preluate direct din zona anala, acestea contin, intre altele, vitamine si proteine indispensabile sanatatii sale.
Cum ii protejam? Mixomatoza si boala hemoragica sunt doua maladii mortale care ameninta iepurii. Prima se transmite prin contact direct cu un iepure infectat, dar si prin tantari si purici iar cea de a doua prin contact direct cu un iepure bolnav sau cu obiecte infectate. Cum nu exista nici un remediu impotriva acestor boli, este absolut necesar ca iepurii care au acces extern sa urmeze ciclurile de vaccinare.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!