Ciobanescul Romanesc Carpatin

GENERALITATI

Este un caine ciobanesc mare, utilizat de secole de ciobanii din Carpati, la paza turmelor. Este si un excelent caine de paza si, in cauzl in care se doreste acest lucru si dispuneti de spatiul necesar cresterii unui exemplar, este un companion de nadejde.

ISTORIC

Ciobanescul Carpatin a fost selectionat dintr-o rasa existenta numai in teritoriul carpatin, mai precis in spatiul carpato-danubian. Criteriul principal de selectionare a fost mereu cel al utilitatii, caracterul cainelui fiind pastrat pana in ziua de astazi. Primul standard al rasei a fost teoretizat in 1934, de catre Institutul National de Zootehnie. El a fost modificat si reactulizat in 1982, 1999 si 2001, de catre Asociatia Chinologica Romana. La 30 martie 2002 a fost adoptat standardul actual, in conformitate cu modele si propunerile internatioanale.

ASPECT SI PROPORTII

Este un caine de talie mare, agil, niciodata greoi, in ciuda infatisarii sale imense, dar, una peste alta, aspectul general este acela al unui caine viguros. Corpul sau este rectangular, crupa este dreapta, usor inclinata, cutia toracica este ampla si inalta, umar lung si usor inclinat. Diferenta sexuala este si ea foarte bine subliniata, masculii fiind, in acelasi timp, mai inalti si mai puternici decat femelele. Lungimea craniului este egala sau un pic mai mare cu jumatate din lungimea totala a capului, iar inaltimea pieptului corespunde cu apriximativ jumatate din inaltimea la greaban.

CARACTER SI COMPORTAMENT

Este nascut sa fie caine de paza, este extrem de curajos si se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de stapan sau fata de turmele pe care le pazeste. Comportamentul sau este demn, calm si echilibrat, tocmai de aceea poate rezista si la curte, pe langa casa omului.

INFATISARE

Culoarea unui ciobanesc este un nisipiu-carbunos, cu nuante diferite, de cele mai multeori deschise pe partile laterale, si mai inchise in partea superioara a trunchiului. Exista si variante de culoare nisipiu-carbunoasa, cu pete albe, de preferinta nu foarte intinse. Inaltimea pe care o atinge un ciobanesc carpatin este de maxim 73 cm la masculi si 67 cm la femele. Greutatea este in raport cu talia si, desi sunt caini foarte mari, nu sunt deloc greoi. Orice abateri de la aceste reguli va insemna descalificarea exemplarului, atunci cand se va dori inregistrarea lui.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!