Sussex Spaniel

GENERALITATI
Sussex Spaniel este un caine de vanatoare, acoperind foarte bine campul, si poate fi si un bun caine pentru expozitiile specializate. Nu in ultimul rand, sunt foarte buni caini de companie, dezvoltandu-si aceste abilitati de-a lungul dezvoltarii rasei.

HRANA
Un Sussex Spaniel nu este un caine foarte pretentios, el avand nevoie de putina mancare pentru a fi intretinut. Practic, un astfel de caine consuma 350 de grame de mancare zilnic, adaptandu-se in general la orice fel de mancare, fie ca este vorba de mancare speciala sau de mancarea stapanului. Oricum, uneori, sunt si catelusi care vor deveni mai mofturosi, asa ca trebuie sa fiti atenti la educatia pe care le-o oferiti si la obisnuitele pe care i le creati.

COSTURI SI DURATA DE VIATA
Pretul pentru achizitionarea unui catel Sussex Spaniel nu este unul foarte mare, atingand cote medii. In momentul achizitionarii nu ar fi rau sa recurgeti si la o asigurare de sanatate, asta nu pentru ca ar fi bolnavicios. Alte costuri deosebite nu sunt impuse, cainii acestei rase fiind relativ usor de intretinut. Durata de viata a unui Sussex Spaniel este de 9-15 ani, cu o durata medie de 12 ani, iar la nastere o femela poate aduce pe lume 2-8 pui.

DESCRIERE
Este un caine suficient de masiv pentru activitatile pe care le indeplineste, viguros chiar, cu picioare scurte si puternice. Au un cap mai alungit, botul scurt, cu o expresie incruntata a fetei, care le da un aer comic, mai ales daca sunt si putin suparati. Ochii sunt de obicei gri, blana este scurta si abundenta, in general de culoare aurie. Cainii Sussex Spaniel pot atinge la maturitate 41 cm inaltime si 23 kg, fiind, asa cum spuneam, extrem de bine proportionati.

BOLI
Sussex-ul este, in general, un caine sanatos, care nu pune mari probleme. Cele mai des intalnite boli, de care sufera, sunt displezia si infectiile urechii, care pot fi, pana la urma, tratate nu cu foarte mare greutate. In rest, este un caine a carui susceptibilitate de imbolnavire este redusa aproape la zero.

ISTORIE
Prin 1800, cainele facea parte din imensa amestecatura pe care o reprezentau spanielii. Lucrurile au inceput sa stea altfel din momentul in care un anume Fuller, proprietar al unei canise mari, a inceput sa se preocupe de aproape de dezvoltarea acestei rase speciale de Spaniel. Pana in 1850, el a lucrat asiduu, producand aproximativ 50 de exemplare de Sussex Spaniel, dar de aici a inceput decaderea, dupa primul razboi mondial ajungandu-se in situatia in care se credea ca mai exista doar cinci caini in toata lumea din aceasta rasa. Din fericire, au fost destui care au apreciat calitatile acestei rase, incercand cu disperare sa mentina existenta sa, ceea ce s-a si intamplat. De exemplu, o anume doamna Freer, care si-a dedicat toata viata salvarii acestei rase. In ciuda tuturor eforturilor realizate, numarul exemplarelor inregistrate astazi, in fiecare an, este de 60-100, departe de asteptarile iubitorilor acestei rase.

EXERCITII SI DRESAJ
Sussex Spaniel nu necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste numarul de ore de antrenament. Cu toate acestea, a sta afara pana la doua ore pe zi ar fi programul perfect pentru el, cu specificatia faptului ca nu trebuie fortati foarte mult atunci cand sunt mici, pentru ca se pot plictisi repede. In ceea ce priveste dresajul, trebuie inceput de timpuriu, pentru ca sunt in general incapatanati si invata mai greu, stapanul unui Sussex Spaniel avand nevoie si de foarte mare rabdare cu el.

CARACTER SI TEMPERAMENT
Cainii acestei rase sunt, in general, foarte veseli si adaptabili, desi uneori exista si exceptii. Sunt foarte buni ca animale de casa, desi uneori trebuie socializati de timpuriu, pentru ca altfel veti avea probleme cu el, atat in ceea ce priveste animalele straine, cat si persoane care nu apartin de casa. Trebuie acomodati pe rand cu masina pe care o aveti, cu copii, cu absolut tot ceea ce va interveni in viata lui. Sunt caini de vanatoare, asa ca vor fi in cea mai mare parte interesati de asta, deci antrenamentele cand sunt tineri nu trebuie evitate. Caracterul sau va depinde mereu de antrenamentele oferite, astfel ca acesta va trebui sa fie temeinic si oferit cu mare rabdare, pentru ca sunt caini care invata mai greu, uneori dovedind o incapatanare deosebita.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!