Pasari ornamentale cu coada lunga




 


Rasa Shokoku









S-a crezut, pentru mult timp, si au existat si dovezi scrise in sprijinul afirmatiei ca rasa Shokoku a stat la baza multor alte rase de gaini cu coada lunga, printre care: Minohiki, Onagadori, Totenko si Satsumadori. Recent, in urma unor teste AND, s-a constatat ca nu exista nici o legatua genetica intre Shokoku si orice alta rasa japoneza de gaini cu coada lunga. Cocosii din aceasta rasa prezinta unele caracteristici care ii fac unici, prin frumusetea lor.

  shokoku  

 








Desi Shokoku este privita de multi ca fiind stramosul onorabil ar tuturor gainilor cu coada lunga, gainile Totenko si Onagadori au fost grupate genetic ca facand parte din familia cea mai apropiata din punct de vedere genetic de gainile cu coada lunga, si nicio legatura nu a fost identificata de catre geneticieni intre Shokoku si celelalte gaini cu coada lunga. Rasa Minohiki nu a fost inclusa in studii.


Este totusi posibil ca Shokoku sa fie strabunicul genetic al mai multor rase de gaini cu coada lunga si ca diferitele populatii de rase cu coada lunga; diferitele rase de acest tip s-au dezvoltat in mod diferit pe palierul genetic.


Cea mai populara culoare a gainilor Shokoku este negru, cu pieptul argintiu (Silver Duckwing). Gaini albe au fost vazute doa in fotografii, iar tipul cu cinci culori este necunoscut in vest. Chiar si in Japonia, tipul Silver Duckwing este singurul tip cunoscut. Tipul negru cu pieptul rosu este intalnit doar la rasa Totenko.


Factorul distinctiv al gainilor Shokoku este coada sa splendida, foarte lunga, dar si coada lunga. Se spune despre aceste gaini ca au strigat foarte lung, dar nu rivalizeaza cu Totenko, Tomaru, Koeyoshi si Gashiwa. Rasa Shokoku este foarte populara in Japonia si exista mai multe tipuri, in functie de regiunile in care sunt crescute. Aceste pasari, totusi, trebuie sa aiba fata rosie, lobii urechilor rosii si picioarele galbene. Orice alte culori ale barbiei su picioarelor sunt rezultatul incrucisarilor cu alte rase.


Gainile Shokoku au fost importate din China, unde se presupune ca exista de mai bine de 2000 de ani.


Pasari de rasa pura sunt intlnite in prezent si in Germania si sunt pazite cu grija. Inultimii 3 sau 5 ani, interesul fata de aceste gaini a crescut in mai multe parti ale Europei. Intru-cat rasa este una veche si a fost crescuta in mai multe parti ale Japoniei, au aparut si mai multe tiouri de gaini Shokoku. Unele dintre ele sunt mai bune producatoare de carne, in timp ce altele sunt crescute doar pentru expozitii si concursuri. Totusi, pasarile trebuie sa aiba o coada de cel putin 90 cm, sa aiba fata predominant rosie, iar penele de pe spate trebuie sa atinga pamantul.

  


 


Rasa Ohiki


 










Gainile din rasa Ohiki sunt mici de statura, iar marimea corpului variaza in funtie de linia particulara a culorii pasarilor.


Ceea ce este foarte important la aceasta rasa este carcasa Chabo sau Cochin, tartita acestor pasari micute avand o forma distinctiva, bine rotunjita. Exista, deasemenea, diferite tipuri de Ohiki, in functie de penaj, unele dintre aceste tipuri avand ceva mai mult sange de Onagadori, ceea ce i-a imprimat caracteristica cozii lungi, lunga de peste 90 cm. Nu toti japonezii sunt de acord cu aceasta linie de reproducere. Unele tipuri au coada de 60-80 cm, fiind mai usor de carat de aceste pasari micute.

  ohiki  


 








Penele de pe spinare trebuie sa tinga pamantul. Culoare picioarelor este olive, iar aceasta culoare este reflectata si la lobii urechilor pana cand pasarea atinge maturitatea in dezvoltare. Este de remparcat faptul ca lobul urechii reflecta culoarea picioarelor, lucru destul de rar.


Rasa Ohiki prezinta cateva probleme de reproducere, dar, in general, nu este la fel de delicata ca alte rase japoneze crescute si in Europa.

  


 


Rasa Totenko


 










Rasa Totenko este o membra a grupului cu strigat lung, alaturi de Kurokashiwa, Tomaru si Koyeoshi. Nu trebuie confundata cu rasa German Phoeix, cu care prezinta multe similaritati (lobii urechilor albi, pene lungi).

  totenko  


 








Factorul distinctiv dintre Totenko si Phoenix este constituit de picoarele de culoare verde-olive si de coada mai degraba deschisa, decat stransa, a pasarilor Totenko. Un alt factor de diferentiere este carcasa si corpul, care sunt mai usoare si mai delicate in structura decat ale pasarilor Phoenix. Datorita caracteristicilor prea similare cu rasa Phoenix, rasei Totenko i-a fost refuzata recunoasterea in Germania in ultimii ani.


Cei care vor ca creasca pasari Totenko, nu trebuie sa uiteca aceste pasari sunt, in primul rand, pasati cu tipat lung, si, doar in al doilea rand, pasari cu coada lunga. Daca este incrucisata cu alte rase, vocea se poate pierde destul de repede. Cel mai important in reproducerea supravegheata a acestor pasari foarte delicate este sa cooperati cu alti crescatori si sa faceti schimb de animale, atunci cand este nevoie de sange proaspat in procesul de selectie.


Pasarea Totenko este, pe cat de rara, pe atat de spectaculos de frumoasa, iar tipatul acesteia este un adevarat cantec. Ce care doresc sa creasca astfel de pasari trebuie sa fie pregatiti sa dedice mult timp si efort, deoarece aceste pasari, ca majoritatea pasarilor japoneze, nu au natura puternica si rezistenta a pasarilor europene. Totenko, ca si alte pasari ornamentale (Shamo, Ko-Shamo, Chibi) sunt foarte sensibile la bacterii si la bacteriile virale din lumea vestica. Fiti pregatiti cu medicamente coccidioase mai ales cand sunt tinere, deoarece multe dintre aceste pasari pot muri dintr-o data datorita infectiilor cu bacterii comune.


Caracteristici generale: creasta simpla, lobul urechii este alb, ochii sunt de culoare rosu-maroniu.


Greutate:


– cocos: 2250 grame;


– gaina: 1800 grame.


Colorit: negru cu rosu.


Coada are un colt de 30 de grade la cocosi si 20 de grade la gaini.

  


 


Rasa Kurokashiwa


 










Rasa Kurokashiwa este considerata a fi parte a grupului pasarilor ornamentale cu coada lunga si, desi are un tipat destul de lung, nu face parte si din grupul pasarilor “cantatoare” japoneze.


Acest cocos provine dinre-o linie dezvoltata in Japonia Central-Nordica si prezinta o forma frumoasa, particulara, si o coada bogata cu o linie exceptionala. Exista, de obicei, doua tipuri predominante de penaj.

  Kurokashiwa  


 








Penele de pe spate sunt foarte bogate , dar nu expresiv de lungi. Strigatul acestui cocos este lung si puternic, fara unduiri si alte sunete. Unele surse afirma ca pasarea Kurokashiwa nu este o pasare cu strigat puternic si nu ar trebui sa fie incadrata in aceasta categorie, dat toate exemplarele acestei rase existente in Europa au tipatul foarte lung.


Fata gainilor este complet neagra, iar a cocosilor este negru-roscata, cu mult pigment negru la baza crestei. Tapla piciorului este de culoare olive inchis cu pete. Unghiile de la degete trebuie sa fie de culoare cenusie inchisa. Pasare mare, gaina este mama excelenta de la natura. Daca este manuita in mode regulat, aceasta rasa poate deveni foarte afectuoasa si pot fi animale de companie minunate.

  


 


Rasa Yokohama


 










Pasarile din rasa Yokohama sunt pasari cu coada lunga, originare din Japonia, unde sunt considerate o comoara nationala inviata. Primele pasari Yokohama ajunse in Europa au fost importate in Franta de catre misionarul francez Dl. Girard, in 1864, de acolo fiind duse si in Germania in 1869, de catre Dl. Prosche, din Dresden. Numele Yokohama le-a fost dat, probabil, dupa numele portului japonez de pe care pasarile au fost imbarcate catre Europa.


La sfarsitul secolului XIX, mai multi germani entuziasti au importat pasari din rasa Onagadori. La acel moment, numele Phoenix a fost dat pasarilor cu creasta simpla.

  yokohama  


 








Numele Yokohama si Phoenix nu sut recunoscute in Japonia. Ceea ce este cunoscut sub numele de Yokohama in Marea Britanie, este cunoscut sub o varietate de multe alte nume in tara de origine.


Exista doua tipuri comun intalnite in Marea Britanie, acestea fiind singurele standardizate aici:


1. Yokohama viu-colorat, cunoscut in alte parti sub numele de Phoenix. In Japonia, ese cunoscuta mai ales sub numele de Onagadori.


Masculi


Corpul acestor pasari este destul de lung si adanc, pieptul este rotujit, aripile sunt lungi, purtate destul de jos, dar apropiate de corp. Coada trebuie sa fie cat mai lunga si mai deasa cu putinta, cu o abudenta de pene laterale. Coada este purata in jos, formand o curba gratioasa.


Capul este mic, ceva mai lung si de forma conica. Ciocul este puternic si curbat. Creasta este simpla, mica si dreapta, foarte crestata, cu o textura fina. Lobii urechilor sunt mici si ovali.


Gatul este lung si acoperit cu pene foarte dese, care formeaza un cerc complet in jurul gatului. Picioarele sunt de lungime medie, cu piele fina, lipsita de pene. Degetele sunt foarte desfacute.


Femele


Corpul este lung, ascutindu-se spre coada si acoperit cu pene lungi. Coada foarte lunga este purtata in pozitie orizontala. Restul caracateristicilor generale sunt asemanatoare cu ale masculului, cu diferentele legate de sex naturale.


Culoare penaj: negru/rosu, Silver Duckwing, alb, cu coada neagra, albastru/rosu.


Ochii: rosu/maro.


Creasta si fata: rosu.


Lobii urechilor: alb.


Picioare si degete: galben, olive si placi albastre (sunt permise si instertii albe).


2. Yokohama cu spatele rosu este o varietate nestandardizata in Japonia.


Caracteristici generale:


Mascul


Are un corp stilat si cu aspect placut. Corpul este destul de lung si adanc, cu pieptul rotund, spatele lung, ascutit catre coada; aripile sunt lungi, strans lipite de corp. coada este lunga si deasa.


Capul este mic, mai lung si ascutit. Ciocul este puternic si curbat. Ochii sunt stralucitori si plini de viata. Creasta este de culoare castanei. Fata are o textura fina. Lobii urechilor sunt mici, ovali si apropiati.


Gatul este lung si acoperit cu pene dese, care trebuie sa formeze un cerc complet in jurul gatului. Picioarele sunt mai lungi decat cele ale tipului viu-colorat. Pielea de pe picioare este fina si lipsita de pene. Are patru degete, foarte distantate.

  


 










Femela


Are spatele lung, mai ascutit inspre coada si acoperit cu pene lungi. Coada este foarte lunga si si-o poarta orizontal, cu cele doua pene de deasupra gratios curbate. Restul caracteristicilor se aseamana cu ale masculului, cu exceptia diferenetelor naturale legate de sexul acestora.


Colorit:


Penaj: alb si rosu. Pipeptul si partea de sus a membrelor sunt rosii la mascul si rosu-bej la femela. Spetele maculului si arcul aripilor sunt rosii, restul corpului fiind alb.


 

  Yokohama  


 








Ciocul: galben.


Ochii: rosii.


Creasta si fata: rosie.


Lobii urechilor: rosii.


Picioarel si gheare: galbene.


Exista si o versiune complet alba a acestui tip de Yokohama, la care sunt permise ciocul, picioarele si ghearele albe.

  

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!