Pisici extraordinare









Pentru foarte multi oameni, motanul Bart poate parea doar inca un motan. Dar pentru liceeanul Jose Ybara si pentru mama sa, neastamparata felina este un erou.


Intr-o noapte, acum cativa ani, chiar inainte sa rasara soarele, Jose zacea in patul sau, suferind de un atac de apoplexie neprevazut, care ii putea pune viata in pericol. Bart, alarmat de suferinta lui Jose, a sarit direct in patul mamei acestuia, aflata in camera alaturata. Cum femeia dormea profund, motanul a inceput sa o linga pe fata, sa o zgarie si sa miaune pentru a o trezi. Avertizarea a avut efect: mama lui Jose s-a trezit la timp pentru a-l duce pe acesta la un spital din apropiere si viata lui a fost salvata. Si, pentru prima data in istorie, autoritatile din Illionois l-au onorat pe Bart pentru “ingeniozitatea si insistenta” cu care a incercat sa isi salveze prietenul.

  

 










Incredibil? Da. Dar nu mai remarcabil decat multe alte pisici care s-au remarcat prin acte extraordinare. De la Sooty, pisica din Anglia care si-a gasit casa dupa ce a parcurs o distanta de 100 de mile, la Scarlet, care si-a riscat viata pentru a-si salva cei cinci pisoi dintr-o cladire in flacari, profilele pisicilor extraordinare demonstreaza capacitati extraordinare, pe care orice pisica le-ar putea detine. De asemenea, pune in lumina legaturile remarcabile pe care oamenii le au format cu aceste creaturi, candva salbatice.

  pisica  


 








Pisicile si oamenii au o relatie care dateaza de milenii. Savantii cred ca oamenii au primit, pentru prima data, in casele lor pisicile, in Africa de Nord, acum mai bine de 2500 de ani. Parteneriatul a luat nastere in urma unui beneficiu mutual: oamenii au acceptat pisicile deoarece vanau soarecii si sobolanii care le mancau cerealele; pisicile, in schimb, primeau un adapost si o sursa sigura de hrana.  Prima pisica domesticita, de fapt, este posibil sa fi fost o pisica salbatica mica, cu blana galbuie si cu dungi mai deschise la culoare, caracteristici care inca se mai intlanesc la piscile salbatice de astazi. In timp, totusi, multe alte specii salbatice au fost adaugate in mixtura, producand paleta colorata a raselor de astazi.

  


 










pisica  

Este aproape singur ca inca de la primul proprietar, pisicile au fost venerate de oameni. Egiptenii antici, de exemplu, au ridicat pisicile la statut de zeitate, incluzand in panteonul lor o zeita cu urechi ascutite de pisica. Pisicile au fost mumificate si inmormantate cu stapanii lor. Egiptenii se pare ca ar fi impus pedeapsa cu moartea pentru persoanele acuzate ca ar fi omorat o pisica. Felinele apar in picturi sculpturi din Grecia Antica, Roma si India, fiind gravate chiar si pe monede.

  


 








Dar nu toate culturile incurajeaza pisicile. Un papa din secolul XV, de exemplu, a decretat ca toti crescatorii de pisici sa fie arsi pe rug, acuzandu-i de vrajitorie. In Anglia, la inceputul secolului XVIII, un Act al Vrajitoriei a fost dat, prin care pisicile negre erau identificate ca fiind periculoase si se ordona omorarea acestora. Cu toate acestea, multi occidentali considera pisicile negre ca fiind un simbol al norocului, in timp ce alte culturi, din contra, le considera aducatoare de ghinion. In ciuda masurilor care s-au luat impotriva lor, pisicile au ajuns sa fie printre cele mai populare animale de companie din lume.

  


 










Totusi, nu toate pisicile au fost complet domesticite pana in prezent. Pisicile inca pastreaza abilitatea si instinctele de vanatoare si supravietuire dobandite in salbaticie. Aceste abilitati de supravietuire au condus la o problema legata de numarul mare de pisici salbaticite sau salbatice care  hoinareau prin orase si pe campuri, in SUA, devastand populatiile de pasari salbatice si de alte animale salbatice mici. Cresterea numarului de pisici salbaticite este unul dintre motivele pentru care veterinarii incurajeaza proprietarii de pisici sa le castreze. Cateva calcule simple pot sa demonstreze cat de utila este aceasta interventie chirurgicala. Daca o femela de pisica salbatica se repoduce de doua ori pe an, si fiecare fiica a sa face exact acelasi lucru, in sase ani, o pisca va avea peste 30.000 de urmasi. Un astfel de potential de reproducere poate explica de ce Consiliul National din Boston pentru Studierea Populatiei de Animale de Companie estimeaza ca exista 100 de milioane de pisici fara adapost pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

  pisica  


 








Alti cercetatori estimeaza ca numarul de pisici fara adpost ar fi, de fapt, undeva la jumatate – ramanand, totusi, un numar suficient de mare pentru a forma o “armata” de pisici. In ciuda independentei acestui animal, fascinatia oamenilor in ceea ce priveste pisica va continua. Exista ceva in modul in care toarce si in modul in care pisoii se cuibaresc in poala ta, care face ca aceste animale sa fie irezistibile pentru toti oamenii. Pisicuta care leneveste tot timpul pe canapea poate oricand demonstra o latura ascunsa, care iese la iveala in situatii de criza – fie ca sa salveze viata stapanului sau, a puilor sai, sau pur si simplu ca sa iti inveseleasca ziua. La fel ca si Bart, Sooty si Scarlett, chiar si cea mai obisnuita pisicuta poate fi capabila sa faca lucruri extraordinare.

  

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!