Pisicile si copiii POT coexista!









Adaposturile pentru pisici sunt pline de pisicute care au fost abandonate de catre stapanii lor atunci cand au aflat ca urmeaza sa aiba primul copil. Multe cupluri au o pisica de foarte multi ani, chiar dinainte de a pune bazele unei familii, dar resping pisica atunci cand un bebelus apare in peisaj. De obicei, culpurile incep sa se pregateasca pentru nasterea copilului o data cu aflarea vestii; ar trebui sa extindeti aceste pregatiri si pentru pisica dumneavoastra.

  

 










Cum va reactiona Pisi atunci cand isi va da seama ca in casa a mai aparut un locatar? O pisica timida, care este excesiv de dependenta de dumneavoastra si se ascunde de alte persoane, poate deveni geloasa si poate incepe sa isi marcheze teritoriul, pentru a acoperi mirosul bebelusului. Aceasta pisica trebuie sa devina mai putin dependenta de dumneavoastra inainte de nasterea copilului. O pisica devotata, care se implica in activitatile umane, va avea sentimentele ranite, dar este foarte posibil sa se alature la ingrijirea copilului, daca i se va permite. O pisica independenta care va trateaza ca pe un hotel, probabil ca va ignora copilul daca serviciile “hotelului” raman neschimbate. Foarte multe pisici devin foarte protectoare cu ceea ce ele privesc ca fiind un “pisoi de om”.

  pisica  


 








– Ignorati povestile infricosatoare despre pisici care fac rau nou-nascutilor; de obicei, sunt exagerari si li se acorda interes doar datorita extremei raritati.


– Cereti informatii medicului de familie, dar si medicului veterinar, despre influenta pe care o poate avea diversele microorganisme pe care le elimina pisica asupra fatului nenascut si luati masuri de precautie; femeia insarcinata nu trebuie sa manuiasca cutia de necesitati murdara a pisicii si trebuie sa curete extrem de bine legumele provenite din gradina, inainte de a le manca.


– Asigurati-va ca pisica este sanatoasa si vaccinata. Deparazitati-o, atat intern cat si extern, regulat.


– Stabiliti noua rutina a pisicii treptat. Lasati-o sa adulmece patutul, pre-mergatorul, etc. dar invatati-o sa nu intre in ele. Lasati-o sa investigheze camera copilului, inainte de a-i interzice accesul acolo; daca va sti ce se afla inauntru, va fi mai putin interesant pentru ea.

  


 










– Acoperiti patutul cu o plasa, astfel incat pisica sa nu poata sa se culce langa copil.


– Reduceti gradual cantitata de timp petrecuta alaturi de pisica dumneavoastra. Dupa nasterea copilului, veti avea mai putin timp pentru ingrijire. Stabiliti un anumit interval orar in care va veti ocupa de pisica (seara, dupa ce copilul s-a culcat), sau stabiliti cu partenerul de devina mai activ in acordarea de atentie pisicii.


– Aveti grija ca locul in care pisica serveste masa sa fie ceva mai indepartata de locul in care pregatiti mancarea pentru bebelus.

  pisica  


 








Imediat dupa nasterea copilului, pisica va fi atat curioasa cat si ingrjorata de prezenta nous si zgomotoasa, asa ca nu va ingrijorati daca va incerca sa adulmece patutul, sau chiar copilul, si va da ture prin casa si pe afara. Multe pisici isi pierd repede interesul si cauta distractie in alta parte.


 


– Tineti inchisa usa de la camera copilului, dar aveti grija ca pisica sa nu fie si ea inchisa in camera. Tineti ferestrele inchise pentru a impiedica pisica sa intre din exterior. O alarma pentru copil sau un difuzor va poate ajuta sa supravegheati mai bine ce se intampla in camera copilului.


– Tineti ustensilele pe care le folositi pentru ingrijirea si hranirea copilului intr-un loc inc are pisica nu poate ajunge si strangeti cat mai repede resturile de mancare ramase sau cazute de la copil, inainte ca pisica sa stranga in locul dumneavoastra si sa faca din acest lucru un obicei. Tineti mancarea copilului separat de cea a pisicii.

  


 










– Daca sunteti obosit sau nervos, nu va razbunati pe pisica.


– Respectati o lista a prioritatilor. Aveti doar doua maini; copilul este prioritatea de baza, pisica fiind pe locul doi, iar toate celelalte activitati mai pot astepta cateva momente.


– Deparazitati regulat pisica. Verificati daca pudra pentru pureci este sigura si nu poate provoca reactii alergice sau intoxicatii copilului.


– Spalati-va pe maini dupa ce ati ingrijit pisica si dupa ce i-ati curatat cutia de necesitati sau culcusul, dar bolul de mancare.


– Incurajati vizitatorii sa acorde atentie si pisicii, nu doar copilului. Nu faceti pisica sa se simta respinsa, copilul este parte si din viata ei.


– Aveti grija pentru ca unor pisici le place sa se joace cu lana, iar paturicile copilului pot constitui o atractie pentru ele.

  pisica  


 








Nu lasati pisica si copilul impreuna nesupravegheati. Pisica se poate panica daca bebelusul incepe sa tipe si il poate zgaria, datorita instinctului sau de aparare. Caldura patutului copilului este foarte tentanta pentru pisici si, desi in general pisicile nu se apropie de fata copilului (pentur ca nu le plece mirosul respiratiei umane), este o buna idee sa montati o plasa deasupra patutului.


Atunci cand copilul ajunge in stadiul in care poate sa se tarasca sau chiar sa umble de unul singur, trebuie sa tineti hrana pisicii, ca si cutia acesteia, departe de copil. Asigurati-va ca pisica poate sa se hraneasca, dar fara ca copilasul sa ajunga la hrana ei. Daca, totusi, acesta reuseste sa guste din Whiskas, nu intrati in panica. Asigurati-va doar ca plasati bolul de mancare intr-un loc mai sigur.


Copiii si cutiile de necesitati ale pisicilor nu se potrivesc. Daca puteti sa puneti cutia intr-o camera in care copilul sa nu aiba acces, sau in baie, ar fi ideal. Altfel, asigurati-va si ca olita copilului este departe de raza vizuala a pisicii pentru ca pisicile de orice sex (chiar si castrate) vor avea tendinta de a urina pe olita, pentru a acoperi mirosul copilului.

  


 










O data ce copilul devine constient de existenta pisicii, incepeti sa il invatati cum sa interactioneze gentil cu pisica, sa nu arunce cu pisica, sa nu o traga de coada si sa nu o deranjeze cand doarme. Asigurat-i pisicii un loc de refugiu pe o biblioteca sau pe un pervaz. Majoritatea pisicilor prefera sa se retraga intr-un loc singur, mai degraba decat sa il zgarie sau sa il muste pe “pisoiul” enervant al stapanului lor.

  pisica  


 








Invatati copilul cum sa interpreteze semnele pe care le face pisica: suieratul si biciuitul aerului cu coada inseamna “lasa-ma in pace”, in timp de torsul si alintatul inseamna “continua, imi place asta”. Pe masura ce copilul invata sa respecte pisic asi sa nu o sacaie, ar trebui ca ei doi sa inceapa sa se inteleaga foarte bine. Aveti grija si sa il invatati pe copil sa se spele pe maini inainte de mese.


Prezentati cum se cuvine si invatati sa se respecte unul pe celalalt, cei doi vor ajunge sa fie prieteni pentru multi ani.

  

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!