Legea privind programul de gestionare a cainilor fara stapan




Legea nr 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in M. Of. Partea I nr 289/29.04.2002

“Articol unic
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 13 decembrie 2001, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 1
Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.”
2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 4
Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2.”
3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 5
(1) Dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt bolnavi cronici si incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase a cainilor prevazuti la alin. (1) ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.”
4. La articolul 7, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:

“Art. 7
(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati.

…………………………………………………………………………………..

(3) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop.”
5. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 8
(1) Incredintarea cainilor spre adoptie se face numai dupa ce acestia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati si identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare si aplicarea zgarzii cu placuta numerotata. Cainii revendicati nu vor fi sterilizati.
(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament, al carei model este prevazut in anexele nr. 4 si 5, cu achitarea unei taxe care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere, al carei cuantum se stabileste prin hotarare a consiliului local.”
6. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 10
Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitatii de asistenta sanitara veterinara, in care se vor mentiona urmatoarele: data capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, motivul eutanasierii, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasia, numarul de tatuaj, numarul fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile ce vor executa incinerarea, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective.”
7. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 11
Actiunile de capturare, adapostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adoptie si eutanasie se vor face si in prezenta reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor, in cazul in care acestia solicita acest lucru, in baza unui program orar prestabilit.”
8. La articolul 14, litera a) va avea urmatorul cuprins:
“a) nerespectarea dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 si 10, precum si a conditiilor prevazute in declaratia-angajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;”
9. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:

“Art. 17
Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.”
10. La anexa nr. 1 lit. D, punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
“2. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Hrana va fi administrata individual si supravegheat.”
11. La anexa nr. 1 lit. E, punctele 2, 5 si 6 vor avea urmatorul cuprins:
“2. Vehiculele trebuie sa ofere cainilor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata. Fiecare caine trebuie sa aiba o cusca separata. Trebuie sa existe o cusca separata pentru cainii morti si pentru cainii bolnavi.

…………………………………………………………………………………..

5. soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor cainilor bolnavi si raniti.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei in vehicule de transport pentru caini, dar se permite tranchilizarea cainilor in suferinta.”
12. La anexa nr. 2 lit. A, punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
“4. Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, avand la capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele la distanta si sa il poata manipula. Bucla trebuie fixata la largimea dorita, pentru a se evita strangularea cainelui, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus intr-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor-capcana, in care se introduce mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea cainelui in cusca, aflate pe sol si apoi incarcate in autovehicul.”
13. La anexa nr. 2 lit. B, punctul 1 va avea urmatorul cuprins:
“1. Cainii docili pot fi transportati pana la adaposturi in vehicule inchise de tip camioneta. Cainii se vor transporta in custi individuale.”
14. Anexa nr. 3 va avea urmatorul cuprins:


Anexa nr. 3 – Eutanasierea cainilor




1. Se recomanda pentru a fi eutanasiati cainii care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati. Eutanasia se recomanda, de asemenea, in cazul cainilor care prezinta boli cronice incurabile.
2. Eutanasierea cainilor se efectueaza de catre un medic veterinar.
3. Eutanasierea cainilor se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie. Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala.
4. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice si care poate decide in privinta utilizarii medicamentelor periculoase.”

15. Titlul anexei nr. 4 va avea urmatorul cuprins: “Formular de Adoptie/Revendicare”

16. Dupa anexa nr. 4 se introduce anexa nr. 5 cu urmatorul cuprins:


Anexa nr. 5 – Formular de Adoptie/Revendicare (extras)




Subscrisa societate ___________________, cu sediul in _____________,str. _____________ nr. __, sectorul/judetul _________, telefon ___________, inregistrata la Oficiul registrului comertului _________ sub nr. ___, reprezentata de _____________ in calitate de _____________,legitimat cu BI/CI seria ___ nr. _________, eliberat(a) de ____________ la data de __________, se angajeaza sa adopte un numar de ________________ caini, identificati cu numerele de tatuaj ________________, adapostiti deServiciul de gestionare a cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:
1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in cazul decesului sau al instrainarii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, taxa care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere aferente cazarii cainelui.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!