Singhilul sau Mugil auratus

 

Singhilul face parte din supraclasa Osteichthyes, adica supraclasa pestilor ososi, clasa Actinopterygii , supraordinul Acanthopterygii, familia Mugilidae, genul Mugil.

Singhilul traieste in larg, iarna la adancimi mari. Primavara in lunile martie-aprilie se apropie de tarm, intra in limanuri. Singhilul se hraneste cu alge, detritus, plancton, pana spre sfarsitul verii in lunile august-septembrie, cand se reantoarce in mare pentru reproducere. Femele depun icrele in locuri nisipoase cu zostera, aproape de suprafata apei. Este raspandit in regiunile de coasta ale Atlanticului in Europa si Africa, in Mediterana, iar în Marea Neagra exista in zona de coasta a litoralului romanesc, intrand si in limanuri.

Are lungimea de 20-30 cm, rar atingand 40-50 cm. Au 47 solzi in lungul corpului, 6 radii branhiostege. Pe intermaxilar au un rand de cili cu aspect de dinti mici, indoiti inapoi. Preorbitalul latit catre partea posterioara, cu marginea infero-anterioara dreapta ocupand aproape intreg spatiul dintre colturile gurii si orbite. Varful botului lipsit de solzi pana in dreptul narilor posterioare. Solzii spatelui au canale normale. Spatele este cenusiu-verzui inchis. Laturile sunt cenusii, cu 6-7 dungi longitudinale cenusii-albastrui-aurii. Abdomenul este argintiu. Pe opercul, in regiunea postero-superioara, se observa clar si permanent o pata aurie.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!