Zvarluga sau Cobitis taenia

 

Zvarluga face parte din supraclasa pestilor ososi, osteichthyes, clasa actinopterygii, subclasa neopterygii, infraclasa teleastei, supraordinul ostariophysi, ordinul cypriniformes, familia cobitidae, genul cobitis .

In genul cobitis , corpul pestilor este usor turtit lateral. Inaltimea acestor pesti este variabila. Au cate 5-17 pete laterale, de marime si aspecte foarte variabile. In lungul musculaturii laterale, septul nu apare ca o dunga longitudinala neagra, nu este vizibil prin transparenta tegumentului, iar petele laterale nu se contopesc cu el. La baza totdeauna are cate o pata, dorsala si ventrala, mica. In apele noastre, specia este reprezentata prin mai multe subspecii.

Zvarluga are lungimea intre 8 si 11 cm. Corpul sau este foarte turtit lateral, avand aspect de pandglica. Inaltimea sa maxima cuprinzandu-se de 5-8 ori in lungime fara coada. Solzii zvarlugii sunt, foarte mici, si se acopera unii pe altii, dar lipsesc in lungul liniei laterale, care se observa numai in parte anterioara a corpului. Pe penduculul codal, se observa o muchie adipoasa. Are gura mica, pe cea inferioara are 6 mustati scurte din care 4 pe bot si doua la colturile gurii. Buza inferioara este bilobata, fiecare lob fiind divizat in 2 lobuli foarte mici . Ochii zvarlugii sunt mici si asezati catre ceafa. Sub ochi are cate un spin tare, bifid. Narile anterioare sunt prelungite intr-un tubusor scurt. Coloratia zvarlugii este în general, cafenie-cenusie sau galbuie. Spatele are 21-29 de pete cafenii, mici, formand o linie mediana continua. De o parte si de alta a acestei linii medianeare doua linii mai inguste, formate dintr-o serie de pete mici, aproape contopite. Pe mijlocul laturilor se vad clar 12-20 de pete mari, alungite longitudianal, care uneori sunt unite intr-o singura dunga continua care uneori e si intrerupta.

Acest peste traieste in ape statatoare sau lin curgatoare, cu funduri maloase si se hraneste cu viermi, larve de insecte si cu icrele altor pesti. Reproducerea apare in lunile aprilie-iulie cand femelele lipesc icrele de plantele acvatice. Este raspandita în toate raurile si afluentii lor, in delta si bsltile ei.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!