Pinguinii

PINGUINII

Caracteristici generale

O clasificare se refera la o singura familie care include 17 specii de pinguini. Dintre aceste specii, 5 se afla in Antartica si prezinta urmatoarele caracteristici:

– nu pot sa zboare

– au pene putine si scurte

– anumite pene sunt modificate pentru a le utiliza la inot si la iesirea din apa

– miscare inceata, avand picioarele aduse la spate si aripile transformate intr-un fel de palete.

Excelenti inotatori, pinguinii se pot scufunda foarte adanc in apa, putand fi asemanati foarte bine cu o pasare in zbor. In general acestia se hranesc cu pesti, crustacee si calamari pe care ii prind in timpul scufundarii.

Adancimea la care se scufunda difera de la specie la specie: pinguinul imperial, de exemplu poate ajunge la 200 de m adancime. Cu exceptia acestuia, toti pinguinii se intalnesc in Antartica, facandu-si asezari in spatii cu multe pietre, departe de ghetari. Cand puii lor au aproape 30 de zile, sunt grupati in mici subcolonii, pazite de o parte dintre adulti, in timp ce ceilalti se hranesc si/sau aduc hrana din mare. Aceste subcolonii primesc numele de ''gradinite'' si, desi poate parea ciudat, sunt caracterizate de ordine.

Specii de pinguini

Aptenodytes forsteri

pinguiniPinguinul imperial

Caracteristici generale: este cel mai mare dintre pinguini, atingand o inaltime de aproximativ 110 cm. Pieptul este gri-albastrui, iar spatele de culoarea negru inchis. Partea superioara a pieptului si aripile au culoarea galbuie.

Zona de raspandire si habitat:

Pe langa spatiile cu gheata, care sunt intalnite atat iarna, cat si vara. In marea Weddell (a peninsulei Antartica). Este singurul pinguin care se intalneste desupra ghetarilor pe timpul iernii. Cand femela paraseste cuibul, masculii sunt cei care trebuie sa tina oualele intre picioare, deasupra ghetii – pot ramane asa, fara sa se miste chiar si 2 luni, timp in care pierd 35-40 % din greutate. Dupa ce puii au iesit din ou, ei mai stau inca 2 luni pe labele tatilor pentru a fi protejati de gheata rece si de riscul de a nu muri inghetati.

Alimentatie: pesti, calamari, crustacee.

Datorita faptului ca inoata si iarna in conditii climatice cu temperature foarte scazute (uneori si sub 40 de grade sub 0), aceasta specie si-a dezvoltat un altfel de comportament social. De exemplu, nu sunt atat de sedentari ca ceilalti pinguini; coloniile de pinguini imperiali detin un numar mare de indivizi pe un spatiu restrans, tocmai pentru a se proteja intre ei de frig si de vant. In mare se intalnesc in numar mare pinguini imperiali si de asemenea si pe ghetari. Sunt foarte curiosi, se apropie de orice, dar nu sunt agresivi. In cautarea hranei se pot scufunda timp de 20 de minute, la o adancime mai mare de 200 m.

Pygoscelis papua

Pinguinul cu "papuci"

Sedentar

Caracteristici generale: Inaltime de aproximativ 75 cm. Spatele negru cu o anumita tenta rosiatica. Are un fel de blanita formata din pene albe, asezate deasupra capului, asemanatoare cu o bentita. Picioarele sunt de culoare rosie sau galbuie.

Zona de raspandire si habitat: Insulele Georgiei, Sandwich, Orcadas, Shetland si in cateva locuri din Antartica.

Alimentatie: Pesti, cefalopozi, crustacee.

Traieste in colonii si este fidel. Poate realiza scufundari pana la 100 m adancime. Pe pamant, acesta este cel mai timid dintre pinguini.

Pygoscelis adeliae

Pinguinul adelin

Sedentar

Caracteristici generale: Inaltime de aproximativ 70 cm. Capul si spatele de culoare neagra, iar abdomenul alb. Ochii sunt inconjurati de pene albe si scurte. Plisc negru inconjurat de o nuanta rosiatica. Labele sunt de culoare alb palid.

Zona de raspandire si habitat: Antartica, Orcas, Shetland de Sud. Aceasta specie este cea mai raspandita si cea mai abundenta. Prezenta sa este foarte comuna in marea Weddell, pe timp de vara.

Alimentatie: crustacee mici si pesti.

Foarte sociabil si colonial. Se vad adesea in mare, acestia inotand in grup sau odihnindu-se pe gheata sau in jurul acesteia.

Pygoscelis antarctica

Pinginul cu barba

Sedentar

Caracteristici: Inaltime de aproximativ 75 cm. Spatele si partea superioara a capului de culoare neagra, iar abdomenul alb. Plisc negru si labele de culoare rosiatica. Are o anumita banda cu pene care ii inconjoara pliscul, dandu-i un aspect de barba.

Zona de raspandire si habitat: Insulele din Georgia, Sandwich, Orcadas, Shetland si in peninsula Antartica.

Alimentatie: crustacee mici

Pe pamant este foarte sociabil, dar devine foarte agresiv cand vine vorba sa isi apere teritoriul. Coloniile sale ajung sa numere mii de indivizi. Spre deosebire de pinguinii adelini, acestia frecventeaza foarte putin campurile de gheata.

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!