Cercetatorii din Noua Zeelanda cresc o cireada de vaci care produc lapte cu grasime mai putina, dupa ce au descoperit o mutatie genetica naturala la unul dintre animale. Vaca Marge a fost prima care a produs un astfel de lapte si gena respectiva a fost descoperita in 2001. O mare companie de preparare si ambalare a laptelui a cumparat-o pe Marge si a inceput cercetarile stiintifice, astfel incat vitelusele nascute ulterior au produs laptele cu putine grasimi. Laptele acestor vaci este bogat in acizi grasi omega 3 astfel incat untul facut din el se intinde mai usor, la fel ca si margarina. Mai mult de atat laptele acestor vaci are cam 1 la suta grasime fata de 3,5 la suta cat are in general laptele de vaca. Natura produce singura lucruri bune fara a fi nevoie de mutatii fortate si periculoase. Se estimeaza o productie de masa a laptelui si untului cu continut scazut de grasimi de abia in anul 2011. www.zooland.ro Altheate