Importul ilegal de fildes, astazi

Problema elefantilor a creat multe controverse. Numai in 2006 se estimeaza ca au fost ucisi 23.000 de elefanti prin vanatori ilegale. In timp ce unele tari de pe continentul african spun ca acestia s-au inmultit peste masura, altele militeaza pentru protejarea speciei. Astfel, Botswana si Namibia doresc conditii mai lejere legate de comertul cu fildes, pe cand Kenya si Mali doresc stoparea braconajului.

In SUA, importul ilegal de fildes este o afacere infloritoare. Cantitatile mari de fildes care vin din China si Japonia sunt un semn ca cererea este in crestere si ridica un semn de intrebare legat de situatia braconajului in Africa.

foto: corbis.com

 

elefant african iidfa

 

Piata de fildes din SUA este pe locul doi in lume, dupa Hong Kong, din punctul de vedere al cantitatii de fildes tranzactionate. Desi comertul international cu fildes a fost interzis inca din 1989, avand ca efect stoparea acestuia pe moment, braconajul a fost reluat si a atins cotele alarmante din ziua de azi in principal din cauza grupurilor de tip mafiot din Asia.

Obiectele de pe piata ilegala de fildes din America – bijuterii, statuete si alte obiecte decorative -, au fost achizitionate de persoane particulare, prin intermediul internetului si au intrat in tara sub descrieri false.

In acest sens, Ebay, celebrul site de vanzari online, a declarat prin intermediul purtatorului sau de cuvant ca va adopta reguli mai stricte legate de comertul de fildes prin intermediul sau, asta dupa ce s-a constatat ca 94% din obiecte de acest gen vandute erau ilegale. Pana la sfarsitul lunii iunie, pe site va fi interzita total comercializarea produselor din fildes, indiferent de tara.

 

arderea coltilor de fildes

Arderea coltilor de fildes (foto: corbis.com)

Kenya – in incercarea de a descuraja vanatoarea ilegala, sunt arse peste 20 de tone de colti de elefant capturati de la braconieri.

06.06.2007

Lavinia Rorich

Zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!