Caini care au fost in spatiul cosmic

Dintre toti caini care au fost trimisi in spatiu cu navete speciale, cinci au murit in accidente tragice. Dar sa ii luam pe fiecare la rand…

 

Laika
Laika a fost primul caine trimis in spatiu. Calatoria sa a inceput cu Sputnik 2, o nava spatiala ruseasca. Evenimentul (lansarea) a avut loc pe 3 noiembrie 1957, intr-o perioada in care razboiul rece dintre SUA si Rusia era la apogeu.

    Caini care au fost in spatiu - Laika
foto: Corbis

Lisichka si Bars (Pantera)
Amandoi au murit intimpul testelor de zbor de pe 28 iulie 1960.

Strelka si Belka (Veverita)

Au fost recuperati in siguranta dintr-o nava de tip Sputnik, lansata pe 2 august 1960, dupa ce au orbitat in jurul Pamantului de 18 ori. Aceasta a fost prima misiune incununata cu succes in ceea ce periveste recuperarea pasagerilor navetei. Unul din puii Strelkai, pe nume Pushinka a fost oferit de catre premierul rus Kruschev presedintelui Kenedy.

Pchelka si Mushka
Au murit cand naveta Sputnik 3 a reintrat in atmosfera Pamantului, in decembrie 1960.

Damka si Krasavka

Lansati pe 22 decembrie 1960, cei doi caini au supravietuit unui zbor suborbital neplanuit.

 

Chernushka
Lansata pe 9 martie 1961.

Zvezdochka (Steluta)
Au pornit in spatiu pe 25 martie 1961, nava lor efectuand un singur zbor orbital, in pregatirea misiunii Vostok 1. Zvezdochka si-a primit numele de la astronautul Yuri Gagarin.

Verterok si Ugolek
Au porntit in spatiu pe 22 februarie 1966, in staelitul Kosmos 110. Misiunea a durat 22 de zile.



Lavinia Rorich

septembrie 2007

Zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!