Gorila de campie estica (Gorilla beringei)

gorilaReprezentanta celei mai mari maimute din lume, gorila estica este caracterizata de o constructie solida a corpului si de o blana bogata. Pana de curand a fost considerata singura specie de gorile, insa studiile de ADN au demonstreaza ca exista doua specii distincte, diferentiate de arealul geografic: gorilele estice – Gorilla beringei si gorilele vestice – Gorilla gorilla.

Capul gorilelor estice este mare, corpul robust, pieptul generos si bratele lungi. Prezinta un nas lat si niste nari largi. Blana neagra si aspra le acopera corpul bondoc, cu exceptia fetei, urechilor, palmelor, talpilor si a pieptului, care sunt nude. Masculii adulti prezinta in zona spatelui pete argintii si, pe masura ce imbatranesc (dupa varsta de 14 ani), blana le devine cenusie. Din aceasta cauza sunt numiti uneori „Silverbacks” (“Spateargintiu”). De asemenea, masculii sunt mai mari decat femelele; animalele adulte pot ajunge la o greutate de 220 kg. Cel mai inalt exemplar din randul acestei specii (1,94 m) a fost descoperit in Alimbongo, la nord de Kivu, in anul 1938; iar cel mai greu (266 kg) in Ambam, Cameroon.

Traiesc in grupuri stabile de pana la 50 de indivizi, organizate sub forma de familii conduse de cate un mascul dominant. Nu exista un sezon bine definit de imperechere, insa femelele nasc numai o data la 3-4 ani, dupa o perioada de gestatie de opt luni si jumatate. Noii nascuti au pielea gri-rozalie si sunt capabili sa se miste dupa 9 saptamani; nu sunt complet dezvoltati pana la varsta de 3 ani. Femelele isi ingrigesc atent puii, in timp ce masculii ii apara, folosindu-se de statura lor impresionanta pentru a-si intimida adversarii.

Gorilele estice sunt animale diurne, erbivore, avand o dieta bazata preponderent pe frunze. Cel mai cunoscut grup al speciei Gorilla beringei este reprezentat de gorilele montane, care formeaza doua categorii de populatii, izolate intre ele. Una traieste in regiunea Virunga, situata la granita dintre Rwanda, Uganda si Republica Democratica Congo, iar cealalta ocupa sud-vestul Ugandei, zona Parcului National.

Din nefericirea vanatul si distrugerea habitatului natural au condus treptat la decimarea populatiei de gorile, in prezent Gorilla beringei facand parte din randul speciilor aflate pe cale de disparitie.

www.zooland.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!