Situaţia este alarmantă: temperatura de la Polul Nord este cu 20° C mai mare decât în mod normal

Temperatura din apropierea Polului Nord este cu 20 de grade Celsius mai crescută decât în mod normal.

Polul Nord se află la mijlocul nopţilor polare, când soarele răsare foarte rar. Din acest motiv, de obicei în această perioadă temperatura scade dramatic, iar stratul de gheaţă se îngroaşă. Însă, în acest an, temperaturile sunt mult mai ridicate decât de obicei. Staţiile meteo din jurul Polului Nord au înregistrat diferenţe majore în unele părţi ale Antarcticii, precum Rusia, unde temperaturile sunt cu 7 grade Celsius mai mari.
 
Stratul de gheaţă se formează mult mai lent decât de obicei, cantitatea de gheaţă este mult mai scăzută faţă de recordul din 2012 de cea mai mică cantitate de gheaţă.


 

În părţi ale Antarcticii, precum Rusia, temperaturile sunt cu 6-7 grade Celsius mai mari decât de obicei,” a declarat Petteri Taalas, secretar general al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.
 
,,Multe zone şi subzone din Antarctica, Alaska sau Canada sunt cu 3 grade Celsius mai mari decât media,” adaugă el.

Acesta este al doilea an la rând când temperaturile de la Polul Nord sunt neobişnuit de crescute.

La sfârşitul lui 2015, temperatura din Antarctica a ajuns la punctul de topire din cauza unei furtuni care a adus aer cald în regiune.

Ce a dus la această situaţie?
 
,,Încălzirea Antarcticii este rezultatul unei combinaţii a stratului de ghaţă maritim extrem de scăzut pentru această perioadă a anului şi aer cald şi umed,” a declarat Jennifer Francis, specialist din cadrul Universităţii Rutgers.

“Cea mai scăzută temperature din această perioadă este de doar  -5,6 grade Celsius, lucru ce ne arată o absenţă clară a frigului”, a mai adăugat el.

O situaţie similară a mai fost în 1998, când cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de -9,5 grade Celsius.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu animalele…

Sursa: Science Alert

Foto: Science Alert

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!