Sfaturi pentru prevenirea cancerului la pisici

Oricât de mult ne-am iubi pisicile, nu putem face nimic pentru ca ele să fie lâgă noi întreaga viaţă. Din păcate, sunt predispuse la aceleaşi tipuri de boli ca şi oamenii. Iar cancerul nu este o excepţie. Şi pisicile pot face cancer, deşi, e drept, rata apariţiei acestei boli nu este la fel de mare ca în cazul oamenilor şi al câinilor. Dar, pe de altă parte, în cazul lor cancerul se manifestă mai agresiv.

Cauzele apariţiei cancerului la pisici sunt multiple şi, în timp ce unele tipuri de cancer pot fi prevenite, altele ţin doar de componenta genetică. Iată ce putem face în calitate de părinţi de pisici, dacă vrem să le ţinem cât mai departe de boala aceasta cruntă, numită cancer:

Sterilizare/Castrare – Deşi sterilizarea este recomandată în principal pentru reducerea populaţiei, este extrem de utilă în cazul femelelor, reducând semnificativ posibilitatea ca ele să fie predispuse la cancer mamar sau ovarian. Vârsta optimă pentru sterilizarea unei pisici, mai ales dacă nu vreţi pui, este de 5-6 luni, înaintea primului ciclu de căldură, când riscurile operaţiei sunt scăzute, iar recuperarea rapidă.

Hrănire – O dietă sănătoasă poate salva viaţa pisicii, întărindu-i sistemul imunitar. Este binecunoscut faptul că acizii graşi de tipul EPA şi DHA sunt foarte buni pentru prevenirea cancerului, dar şi pentru pisicile care deja au cancer, ajutându-le să ducă mai uşor lupta cu boala.

Pe de altă parte, dacă dieta sănătoasă este absolut necesară, oferită în cantităţi excesive este dăunătoare. Endocrinologii ne avertizează că grăsimile fac parte din sistemul endocrin, secretând hormoni şi alte substanţe care pot avea diverse efecte negative asupra organismului, inclusiv reacţii inflamatorii crescute. Obezitatea poate duce, în final, la apariţia unor diverse tipuri de cancer.

Fumatul pasiv – Fumatul pasiv poate afecta plămânii pisicii, fiind un factor cu un potenţial enorm de declanşare a cancerului. Din acest motiv, ar trebui să evitaţi să fumaţi în preajma pisicii şi a oamenilor pe care îi iubiţi. 🙂

Produsele chimice din casă – Aveţi grijă unde depozitaţi produsele chimice din casă, dar şi unde le aplicaţi! Există riscul ca mâţa, curioasă din fire, să intre în contact cu acestea şi, dacă are şansa să nu îi fie letale, îi pot provoca  efecte negative pe termen lung, cum ar fi apariţia cancerului.

Virusuri – Virusurile precum cel al leucemiei şi cel al imunodeficienţei pot fi factori cu un potenţial crescut de a cauza cancer. Duceţi-vă pisica la veterinar şi testaţi-o! Este simplu şi uşor de făcut, necesitând doar câteva picături de sânge.

În plus, asiguraţi-vă că o duceţi frecvent la veterinar, pentru controale de rutină. Detectarea timpurie şi tratamentul împotriva cancerului pot salva viaţa pisicii. Acest lucru este valabil pentru majoritatea bolilor. Şi, ştiţi şi voi, este mai uşor să previi, decât să vindeci.

Sursa: Petmd

Sursa foto: Free Pik

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!