Maimuta veverita

maimuta veveritaMaimutele veverite sunt mamifere care fac parte din Lumea Noua, reprezentand genul Saimiri, singurul gen al subfamiliei Saimirinae. Traiesc in padurile tropicale din centrul si sudul Africii. Maimuta veverita comuna poate fi intalnita in Brazilia, Bolivia, Ecuator, Guiana franceza, Peru, Suriname, Paraguay si Venezuela; un numar relativ mic din aceasta populatie fiind introdus si in sudul Floridei.

Blana acestor maimute este scurta si deasa, de culoare maslinie in zona umerilor si galben-portocalie pe spate si pe extremitati. Gatul si urechile le sunt albe, iar botul negru. Partea superioara a capului este paroasa. Fata lor patata in alb si negru le-a atras denumirea de “maimute schelet”. Animalele din acest gen cresc intre 25 si 35 cm. in lungime, coada lor ajungand pana la 42 cm., iar greutatea este cuprinsa intre 750 si 1100 de grame. In mod surprinzator, creierul maimutelor veverite reprezinta 1/17 din greutatea totala a corpului, ceea ce inseamna ca au cel mai mare creier din randul primatelor (la oameni raportul intre greutatea creierului si cea a corpului este de 1 la 35).

Femelele prezita un pseudo-penis, pe care il folosesc pentru a-si manifesta dominatia asupra maimutelor mai mici, asa cum fac masculii. Spre deosebire de majoritatea maimutelor din lumea noua, aceste primate nu isi folosesc coada lunga pentru a se catara, ci ca un instrument de balansare. Miscarile pe care le executa printre crengile copacilor sunt extrem de rapide.

Traiesc impreuna in grupuri mari, formate din aproximativ 500 de indivizi de sexe diferite, grupuri ce se pot sparge uneori in cete mai mici. Au un numar de semnale vocale, incluzand strigatele de alarma, produse in vederea protejarii de soimi, principalii lor pradatori naturali. Corpul de dimensiuni reduse le face vulnerabile si in fata altor pradatori, precum: serpii sau felinele. Pentru a-si marca teritoriul, maimutele veverite isi “ung” pielea si coada  cu propria urina.   

Sunt animale omnivore, care se hranesc, in principal, cu fructe si insecte. Ocazional, consuma muguri, nuci, oua si vertebrate mici.

Imperecherea este determinata de influentele de sezon; femelele nasc in sezonul ploios, dupa o perioada de gestatie care dureaza intre 150 si 170 de zile. Doar mamele isi ingrijesc puii, care vor fi intarcati dupa 4 luni, in cazul speciei  Saimiri oerstedti si dupa aproximativ 18 luni, in cazul speciei S. boliviensis. Maimutele veverite femele ating maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, iar masculii la abia dupa 5 ani. Durata medie de viata a acestor mamifere este de 15 ani insalbaticie si de 20 in captivitate.

Trei dintre speciile de maimute veverite se afla in pericol de extinctie: S. o. oerstedti, S. o. citrinellus si S. vanzolinii, ultima fiind citata ca vulnerabila.

Corina Dovinca
ZooLand.ro
    
Photo: zooschool.ecsd.net/

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!