Datorita structurii aparatului digestiv, nutriile pot digera foarte bine nutreturile fibroase uscate sau verzi, care constituie hrana lor de baza. Aceasta poate fi completata cu mici cantitati de concentrate. Nutreturile utilizate in alimentatia nutriilor pot fi cuprinse in trei categorii: nutreturi de origine vegetala (fibroase, suculente, concentrate), de origine animala (faina de carne, de oase, de peste etc.) si de origine minerala (creta furajera, sarea de bucatarie, carbonatul de calciu etc.). Pentru o dezvoltare buna a animalelor, la aceastea se vor adauga vitamine si microelemente.Nutreturile fibroase sunt reprezentate de fanuri si paie, a caror valoare nutritiva depinde de o serie de factori, precum: compozitia botanica, momentul recoltarii, procedeul de conservare etc. Tinand cont de opinia specialistilor, nutriile asimileaza doar 15-45 % din substantele pe care le contine fanul, astfel ca, pentru a spori gradul sau de digestibilitate se recomanda a fi administrat in amestec cu alte sortimente de nutreturi (suculente sau concentrate). Cantitatea de fanuri ce trebuie administrata depinde de calitatea acestora, dar si de starea fiziologica a animalelor sau de varsta acestora.Nutreturile suculente verzi, dintre care plantele acvatice sau de fruzele arborilor sunt preferatele nutriilor, asigura acestora necesarul de celuloza. Dintre plantele cultivate un loc important in alimentatia acestor animale il ocupa lucerna, trifoiul, sparceta etc. Acest tip de nutret se administreaza din belsug in perioada mai-octombrie, intr-o pondere de 45-55 % din hrana.Nutreturile suculente de iarna, reprezentate de radacinoase (sfecla, gulia, morcovul, napul), tuberculifere (cartoful), bostanoase (pepenele, dovleacul), frunzare etc., asigura nutriilor cantitatea de vitamine necesara in perioada de iarna. Toate radacinoasele ce urmeaza sa fie administrate nutriilor se vor spala si curata inainte de a fi date spre consum animalelor.Nutreturile concentrate: grauntele de cereale (porumb, orz, ovaz, sorg etc.) si semintele de leguminoase (mazarichea, soia, mazarea etc.). Cea mai indicata forma de administrare a concentratelor este aceea a unei uruieli fine, care poate fi consumata uscata si umectata sau granulata, cerealele uruite digerandu-se mai bine decat cele sub forma de boabe. In categoria concentratelor sunt incluse si taratele si sroturile. Alimentele destinate nutriilor pot si administrate ca atare sau dupa o prealabina preparare. Prepararea nutreturilor asigura o buna valorificare a hranei ingerate si este un procedeu relativ simplu, care consta in macinarea concentratelor, inmuierea acestora, maruntirea suculentelor si tocarea fibroaselor. Fanul se distribuie sub forma de faina macinata.Nutreturile concentrate combinate cu cele minerale se pot prepara sub forma de pasta (mamaliga). Dupa racire, partea intarita va fi taiata in cuburi de 100-200 g fiecare, peste care se va presara uruiala uscata care, aderand la bucatile de pasta, va preintampina lipirea lor. Pe timpul iernii este recomandat ca in uruiala sa fie incluse polivitamine (1,2 drajeuri la 1kg de pasta)Corina DovincaZooLand.ro