Somonul Keta (Oncorhynchus keta)

somonul ketaSomonul Keta (Oncorhynchus keta) – tragicul drum al supravietuirii

Oncorhynchus keta reprezinta o specie de pesti migratori, apartinand familiei Salmonidae. Aceasta efectuaeaza cea mai eroica si plina de peripetii calatorie din lumea acvatica, incheiata, de regula, cu sacrificiul suprem. Parasind apele oceanului Pacific, unde isi desavarseste maturizarea, somonul Keta porneste sa-si depuna icrele, cunoscute sub numele de icre rosii de Manciuria, in amontele fluviilor asiatice.

Drumul acestor pesti in apele dulci a fost studiat mai ales pe fluviul siberian Amur. Aici, grupurile migratoare de somoni Keta, ajung in perioada cuprinsa intre lunile iunie si septembrie. In regiunile fara obstacole bancurile de pesti inainteaza cca 40 km/zi. Drama ketelor incepe in partea superioara a Amurului si a afluentilor acestora, aceasta zona fiind prevazuta cu stanci subacvatice, praguri si cascade, care fac calatoria extrem de periculoasa. In incercarea lor de a evita aceste obstacole, pestii sar din apa si se ciocnesc unii de altii zgomotos. In 24 de ore, pentru fiecare kilogram de greutate vie, pestele consuma aproximativ 27 000 calorii, ceea ce inseamna ca un peste de 5 kg. consuma de 12-14 ori mai multa energie decat un om care lucreaza in mina. Acest efort fantastic lasa urme si in infatisarea pestelui – culoarea argintie este inlocuita de o nuanta intunecata, strabatuta de dungi transversale de culoare violeta si rosie, despartite intre ele de dingi negre. Corpul devine mai ingust si mai ascutit, iar in spatele capului, in regiunea dorsala, apare un fel de cocoasa. Partea anterioara a maxilarului superior se curbeaza in jos, iar cea a maxilarului inferior in sus. Dintii, initial invizibili, cresc foarte mult.

Ajunsi la locul de depunere a icrelor, somonii Keta sunt plini de rani, transformati total si istoviti. Cu ultimele farame de energie isi indeplinesc misiunea – actul reproducerii – dupa care repornesc inapoi in apele Pacificului. Numai un sfert dintre ei se aventureaza in drumul de intoarcere, restul sfarsind drept ospat pasarilor si mamiferelor din zona.

Drumul inspre ocean al puilor keta este lipsit de pericole, deoarece apele fluviului Amur ii poarta la vale. Ajungand in mare, petrec 3-5 ani, ajung la maturitate si urmeaza acelasi destin tragic ca si parintii lor.

Photo: images.enature.com

Corina Dovinca
ZooLand.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!