Cormoranul (Phalacrocorax carbo)

Phalacrocorax carboEste o pasare acvatica de dimensiuni medii, cu gatul lung, avand o infatisare primitiva, aproape reptiliana. Exemplarele adulte au penajul negru, cu luciri verzui sau albastre. La baza ciocului prezinta o suprafata de piele nuda, de culoare galbena, inconjurata de o margine alba. Ciocul se termina la capat cu un carlig. Pasarile tinere au un colorit maro inchis, avand zone albe pe abdomen. Coada are forma rotunjita si este alcatuita din pene rigide.

Numele cormoranilor provine din limba Latina – “corvus marinus” insemnand corb de mare. Traiesc, isi cresc puii in colonii mari si produc o varietate de vocalize. Phalacrocorax carbo face parte din familia Phalacrocoracidae si ocupa indeosebi zonele din jurul coastei Marii Britanii, lipsind, insa, cu desavarsire in partile nord-estice ale Scotiei. La nivel global, aceasta specie este foarte raspandita, ocupand marea majoritate a zonelor temperate din Lumea Veche.

Cormoranii de coasta isi fac cuiburile pe marginile stancoase ale insulelor, folosind ca materie prima: nuielele, pietrisul, crengile sau guano (ingrasamant fosil). Ceilalti cormorani cuibaresc in copaci sau pe sol. Materiile fecale ale cormoranilor sunt atat de acide, incat arborii in care cuibaresc mor in aproximativ 3 ani.

Ouale, in numar de 3 sau 4, de un alb calcaros, cu nuante de un albastru pal sunt depuse in aceste cuiburi, unde vor sta vreme de 28-31 de zile, incalzite fiind de corpul parintilor lor. In primele zile de viata, puii vor fi hraniti cu lichidul regurgitat din sacul laringian al pasarilior mature, dupa care vor putea manca si hrana solida, din gusa parintilor lor. Dupa 50 de zile puii, apti de zbor, vor parasi cuiburile, intorcandu-se in colonie dupa ce implinesc varsta de 2-3 ani. In timpul iernii cormoranii se adapostesc impreuna in fiecare seara, in grupuri ce depasesc cateva sute de exemplare.

Se hranesc in general cu peste, pe care il prind scufunzandu-si gaturile lungi in apa. Cei mai aprigi concurenti ai pescarilor, cormoranii sunt considerati a fi pasari daunatoare, din cauza cantitatii mari de peste pe care o consuma. Traiesc, in medie 10-15 ani, speciile mari, cum este Phalacrocorax carbo, putand atinge chiar varsta de 30 de ani.

Photo: wikimedia.org

Corina Dovinca
ZooLand.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!